Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Populärt att använda bilbälte

Det är långt kvar till målet om att i princip alla ska använda bilbälte, men i Ljusdal är bilbältet förhållandevis välanvänt.

Målsättningen är att nästa alla, 99 procent av förare och passagerare ska använda bilbältet. Detta eftersom bilbältet är den viktigaste säkerhetsutrustningen i bilen. Det gäller särskilt vid låga hastigheter och korta körsträckor då det är särskilt lätt att strunta i att använda bältet.

Allt fler bilister använder bältet i Gävleborg. Men det är oacceptabelt att bältesanvändningen i Gävleborg är bland de sämsta i landet, 17 plats av landets 23 län, framhåller Lars-Eric Abrahamsson, verksamhetsledare vid NTF Gävleborg som gjort undersökningen.

Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF har räknat hur många bilister som använder bilbälte och av 566 kontrollerade förare och passagerare i Ljusdals kommun var det 96 procent som använde bälte. Bäst i länet är Ovanåker med 97 procents användande.

Som väntat är Ljusdals karlar sämst på att ta på sig bältet, 96 procent av förarna och 95 procent av passagerarna. Alla kvinnliga passagerare hade bälte och 98 procent av kvinnorna i Ljusdalstrafiken enligt NTF:s observationer.

Det nationella målet är att är 2020 ska 99 procent av människorna som färdas med bil vara fastspända med säkerhetsbälte.