Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Populäraste konstverket utsett

Ett stilleben av en rysk konstnär – målat i Laviken utanför Bollnäs 1992 – blev det populäraste konstverket under årets sommarutställning i Bollnäs konsthall.

Nu är tavlan tillbaka på äldreboendet Ringshög i Rengsjö igen.

Annons

Top Notch – som betyder ungefär "det bästa" – var namnet på sommarutställningen i konsthallen, där 50 av de bästa och mest intressanta konstverken i kommunens samlingar ställdes ut. Och för att få veta vilket verk som besökarna tyckte allra bäst om, fick de varsin grön prick för att markera sin favorit.

774 besökare tog chansen och röstade på sitt favoritkonstverk – och flest gröna prickar fick oljemålningen Stilleben av den ryske konstnären Pjotr Grishin. Tavlan köptes in till Ringshög i Rengsjö 1992.

- Jag tittar på den jämt och tycker mycket om den, säger Sonja Gustavsson som bor i huset.

Målningen är vacker med sina många frukter, tycker hon:

- Det man ser först är skålen med jordgubbar och det stora fruktfatet. Och det är färgerna som ger tavlan effekt.

Sonja Gustavsson är inte förvånad över att tavlan från Ringshög vann omröstningen:

- Jag tänkte väl att det måste bli något med den här tavlan, säger hon.

FOTNOT. Alla konstverken på omröstningens tio i topp-lista finns på Bollnäs kommuns hemsida www.bollnas.se under Kultur och Museet/Konsthallen.