Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Populära utflyktsmålet Badtjärn blir läroplats: "Ska se till att det är späckat med information"

Bara 100 meter från Järvzoo och Rovdjurscentret ligger Badtjärn, en gång ett populärt utflyktsmål men numera en ganska igenväxt och försummad plats. Nu ska området få sig en ordentlig upprustning med hjälp av ett statligt bidrag.

– Tyvärr så har det här området blivit nergånget med åren men används flitigt av allmänheten, skolor, dagis och människor som vill ta sig ut i skogen en sväng, säger Benny Gäfvert, verksamhetsansvarig på centret.

Kommunen har tillsammans med Rovdjurdscentret och flera andra lokala aktörer beviljats 289 000 kronor i ett så kallat Lonabidrag från staten för att rusta upp området.

Läs också: Här testas nytt lägerkoncept

Planen är att rensa tjärnen, reparera dammvallen med anpassad fiskvandring samt rusta upp leder och rastplatser. Området ska utvecklas till kombinerat rekreations- kunskaps- och inspirationsområde för den breda allmänheten.

– Vi ska se till att det här området är späckat med information och möjligheter att ha övningar på plats som barn och ungdomar i första hand kan testa på och lära sig massor av.

Skogsstyrelsen, Järvsö fiskevårdsföreningen, Järvsörådet, idrottsföreningen, friluftsfrämjandet och andra aktörer kommer också att kunna sätta upp information.

Läs också: Så vill skogsbolag vill hjälpa rödlistad art

Efter restaureringen kommer området att bli mer tillgängligt för funktionshindrade.

– Det kommer att finnas en trätrottoar från parkeringen så att man lätt kan ta sig upp hit till grillplatsen. Och så har vi förhoppningen att det ska finnas en brygga och sättas ut fisk i Badtjärn så att man kan fiska.

Fastigheten som området ligger i ägs av Järvsöbaden, som har upplåtit platsen till ett friluftsområde. Vid Badtjärn finns en kallkälla där kurvattnet till Järvsöbaden hämtas. En gång i tiden badades hälsobad på platsen, berättar Benny Gäfvert.

– Den källan finns kvar och är en stor del av vattentillförseln i Badtjärn.

Läs mer om Benny Gäfvert – Hallå där...

Naturintresserad? Följ Idun och ungarna live i idet