Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Popartisten Olle Ljungström är död

Olle Ljungström har gått bort. Artisten avled i sitt hem under natten till onsdagen. Han blev 54 år gammal.
– Utan honom hade inte Jocke Berg eller Håkan Hellström låtit likadant, säger musikern och vännen Heinz Liljedahl.

Aftonbladet var först med att rapportera om att Olle Ljungström avlidit i sitt hem under natten till onsdagen. Hans skivbolag Warner Music Sweden bekräftar uppgiften för Svenska Dagbladet.

Olle Ljungström blev 54 år gammal.

Heinz Liljedahl säger att han visste att Olle Ljungström "varit risig".

– Men det här var absolut inte väntat. Jag fattar det inte riktigt.

– Vi var så mycket bröder man kan vara utan att dela blodomlopp.

Miss Li efter Ljungströms bortgång: "Aldrig träffat nån så intelligent"

Heinz Liljedahl samarbetade med Olle Ljungström på sex av dennes soloskivor. Han säger att Ljungström var en inspirationskälla för dagens största svenska artister.

– Utan honom så tror jag inte att Jocke Berg eller Håkan Hellström, till exempel, hade låtit likadant. Jag tror att han har varit en ganska stor inspirationskälla för dem. Hans briljanta formuleringar och hans sätt att varsebli saker var unika.

I samband med att Olle Ljungström fyllde 50 år 2011 frågade TT:s reporter honom vilka hans egna inspirationskällor var.

– Naturen och dess vanvettigt dansanta älvor! Nej men vafan, jag inspireras av kul och läskiga och sanslösa prylar. Snygga tjejer och fula brudar med larviga namn, svarade han då.

Artisten Johan Johansson var vän med Olle Ljungström. Han säger att denne var en fullkomligt unik röst.

– Han var verkligen en renässansmänniska på alla sätt och det fanns bara en Olle. Det går inte att jämföra honom med någon annan, säger Johansson till TT.

Enligt Johan Johansson var Olle Ljungström ständigt omgiven av ett visst mått av kaos.

– Men det var alltid förbannat roligt att umgås med honom. Det var strul och jidder men aldrig någonsin tråkigt. Och han sprutade ur sig oneliners. Man skulle kunna göra världens bästa citatbok bara man tillbringade en eftermiddag med honom.

Olle Ljungström föddes som Lars Olof Gustaf Ljungström. Han slog igenom på 1980-talet med bandet Reeperbahn och släppte sitt första, självbetitlade, soloalbum 1993.

Sammanlagt släppte han åtta studioalbum som soloartist, det senaste – "Släng in en clown" – kom 2013.

Under åren fick Ljungström också uppmärksamhet av mindre positiva anledningar – han hade länge en destruktiv livsstil med mycket alkohol och droger.

– Jag är förvånad över att jag lever – naturligtvis, det tror jag att ganska många är. Åtminstone 25 procent av dem som kommer och tittar på när jag spelar gör det bara för att se om jag ska dö på scenen, sade han till TT 2011.

Konstnären Pål Hollender lärde känna Olle Ljungström i slutet av 1990-talet. Tillsammans gjorde de en resa till Afghanistan 2002 som Hollender dokumenterade i sin kortfilm "United States of Afghanistan".

– Det var alltid ett äventyr och fullständigt begeistrande att umgås med Olle. Han var en motsägelsernas man. Han var en sådan fruktansvärt självförbrännande och underbart vacker galning. Om han var en dödsängel privat, så blev det ett otroligt skört och fint liv när han omsatte det i text och musik, säger Hollender till TT.

Pål Hollender hoppas att Olle Ljungström kommer att bli ihågkommen för sin musik snarare än för sitt bitvis hårda leverne.

– De flesta vet kanske vad han hade för slitsamt privatliv, men det finns ju inget värt namnet att komma ihåg där för folk, så att säga. Det är den fina produkten av hans slitsamma liv som man kommer att minnas. Jag tror att han kommer att bli ihågkommen för sin fantastiska musik och hans sköra sätt att framföra den.

Olle Ljungström fick ett publikt uppsving efter att han medverkade i TV4:s "Så mycket bättre" 2012. Inför sitt deltagande i programmet drabbades han av hälsoproblem och tvingades avbryta inspelningarna vid flera tillfällen för att vila.

– Olle var en fantastisk injektion för hela den säsongen med sin humor. Han var så varm och härlig. Han fick ta en del pauser på grund av sin diabetes, men han höll alltid humöret uppe, säger Martin Nygren, exekutiv producent för den säsong av "Så mycket bättre" där Ljungström medverkade.

Miss Li var en av de artister som medverkade i programmet tillsammans med Ljungström.

"Jag har aldrig träffat nån så intelligent och briljant person som Olle! Han var som en magnet som man drogs in mot och inte kunde få nog av", skriver hon i ett sms till Dalarnas Tidningar.

Miss Li och Ljungström höll länge kontakt efter inspelningarna.

"Det finns ingen som kommer kunna ta hans plats i svensk musikhistoria. Eller i våra hjärtan", skriver hon.

Patrick Stanelius/TT / Andreas Nordström/TT / Johannes Cleris/TT

Läs också:

Miss Li gjorde Olle Ljungström stum