Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiskt spel om vård för papperslösa

/

Frågan om vård för papperslösa har under många år varit en svår nöt att knäcka för allianspartierna.
Moderaterna har varit emot att ge vård till personer som befinner sig olagligt i Sverige, och endast velat ha generösare regler för gömda kvinnor som behöver mödravård.
Centerpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet har däremot velat gå betydligt längre.

Annons

För ett och ett halvt år sedan enades regeringen om att tillsätta en utredning om vård för asylsökande, gömda och papperslösa.

En väldigt omfattande utredning som bland annat skulle överväga och lämna förslag på hur en utvidgad skyldighet för landstingen att erbjuda subventionerad hälso- och sjukvård för de berörda grupperna kan utformas.

I tisdags överlämnades utredningen ”Vård efter behov och på lika villkor – en mänsklig rättighet” till socialminister Göran Hägglund. I den föreslås att gömda och papperslösa ska få rätt till samma sjukvård som andra som bor i Sverige.

Man skulle kunna tro att frågan därmed var avgjord, men fullt så enkelt är det inte.

För utredningen hade inte mycket mer en presenterats förrän migrationsminister Tobias Billström offentligt underkände utredningen, och bland annat menade att de ekonomiska konsekvenserna inte hade utretts tillräckligt enligt honom.

Som ytterligare stöd för att inte genomföra förslagen i utredningen fullt ut hänvisade Billström sedan till den migrationspolitiska överenskommelsen mellan regeringen och Miljöpartiet, där man kommit överens om att utökad hälso- och sjukvård för ”vissa grupper” i Sverige – inte allt åt alla.

Det är ju en riktig invändning när det gäller överenskommelsen.

Men inte när det gäller utredningen, som regeringen redan för ett och ett halvt år sedan tillsatte.

Var inte syftet med att tillsätta utredningen att genomföra det man beställde? Mot bakgrund av Billströms agerande finns det anledning att tro att det i varje fall inte var Moderaternas avsikt.

Snarare tyder det mesta på att M ville begrava frågan i en utredning över valet, för att sedan antingen hitta något i utredningen som gör att man kan skjuta frågan ytterligare något på framtiden eller helt avvisa den.

Moderaterna är långt ifrån ensamma om att agera så här. När det gäller utredningen om flexibel skolstart så är det folkpartiet och utbildningsminister Jan Björklund som bromsar och försöker hitta invändningar. Medan det är Kristdemokraterna och folkhälsominister Maria Larsson som håller emot frågan om småskalig gårdsförsäljning av öl, vin och sprit.

Det som vid en första anblick tycktes klart när det gäller vård för gömda och papperslösa är alltså än så länge långt därifrån, utan blir nu föremål för diskussioner och förhandlingar både internt i regeringen och tillsammans med Miljöpartiet.

Fast det ska nog mycket till om Moderaterna ska lyckas att få sin vilja igenom den här gången. Eftersom regeringen ser framför sig att göra upp med Miljöpartiet i fler frågor framöver den här mandatperioden är det viktigt att bibehålla goda relationer med partiet, då är det inte särskilt klokt att gå i konflikt om en överenskommelse som man tecknade för bara knappt tre månader sedan.

Det är allt en del av det politiska spelet. På såväl kort som lång sikt.

Mer läsning

Annons