Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiskt samförstånd stärker Sverige

/

Allt fler tror att eurosamarbetet kommer att spricka. Problemen är så stora att många bedömare spår att Tyskland och Frankrike inte kommer att orka ta på sig ansvaret för de skuldtyngda sydeuropeiska ekonomierna lånebehov.

Annons

Mot detta skall sättas att de politiska ledarna i det längsta kommer att försöka hålla ihop valutaunionen. Ytterst står hela EU-projektet på spel.

Runt om i Europa växer det folkliga motståndet mot valutaunionen. Både i de länder som drabbats av skuldkrisen och i de länder som tvingas betala de lån som förhindrar att de bankruttmässiga staterna försätts i konkurs.

För världsekonomis blir det extra allvarligt då eurokrisen sammanfaller med stagnationen i USA. Självklart kommer ett exportberoende land som Sverige att påverkas negativt. Därför var det nödvändigt för Konjunkturinstitutet att räkna ned prognoserna för de närmaste årens tillväxt.

Vi får högre arbetslöshet samtidigt som statens och kommunernas ekonomier försvagas. Detta måste regeringen väga in i arbetet med nästa års budget.

Vi har inga stora överskott i statens affärer. I år går de i bästa fall ihop. Med en vikande exportmarknad hade det därför varit oansvarigt om regeringe hallstarrigt hängt kvar vid löftet att genomföra en mycket dyr skattesänkning.

Inom de fyra regeringspartierna har det pågått en dragkamp. Stora liberala tidningar som Dagerns Nyheter och Sydsvenska Dagbladet har tillsammans med företrädare för Centern och Kristdemokraterna gjort tummen ner för Moderaternas planer på att genomföra ett nytt jobbskatteavdrag nästa år.

Moderata Svenska Dagbladets ledarsida har däremot trosvisst hävdat att det finns ekonomiskt utrymme för stora skattesänkningar. I denna mening börjar ledarsidan i Svenska Dagbladet att framstå som en svensk underavdelning till den högerextrema Tea party-rörelsen.

Inrikespolitiskt kommer eurokrisen att innebära att de krafter som pläderat för ett snabbt svenskt inträde i valutaunionen tystnar. Verkligheten talar ett tydligt språk. Inför folkomröstningen varnade Leif Pagrotsky och andra opinionsbildare för att en valutaunion utan gemensam finanspolitik skulle visa sig vara en bräcklig konstruktion. Nu vet vi att de som stödde den svenska nej-sidan hade rätt.

I veckan har finansminister Anders Borg bekräftat att han anser att det i dag är en tillgång för Sverige att stå utanför valutaunionen. Borg säger att svensk ekonomi står starkare därför att vi har en rörlig växelkurs.

Tisdagens moderata besked att man inte tänker driva skattesänkningar i höst innebär förhoppningsvis att regeringen i sitt budgetarbete är inriktad på att söka breda lösningar i riksdagen. I en tid av ekonomisk turbulens är det en styrka för Sverige om samförstånd får ersätta konfrontation.

Nu har Fredrik Reinfeldt bollen. Starka sakskäl talar för att han ska pröva möjligheten att säkra en riksdagsmajoritet genom att träffa överenskommelser med ett eller flera oppositionspartier.

Mer läsning

Annons