Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiske redaktören refereras i Newsweek

Förra onsdagens ledare i Hudiksvalls Tidning och på Helahälsingland.se, där tidningens politiske redaktör, Patrik Oksanen, skrev om den ryska dumans brev till svenska riksdagsledamöter har uppmärksammats både internationellt och i svenska medier.

På fredag kväll intervjuades Patrik Oksanen av den amerikanska tidskriften Newsweek, som uppmärksammat ledaren om dumans brev till flera parlamentariska församlingar i Europa.

Newsweek citerar Patrik Oksanen: "Med indirekta formuleringar varnar man för ett tredje världskrig i Europa. Det är inte ett direkt hot, men ännu ett redskap i den ryska propagandan".

I brevet ifråga uppmanar duman svenska politiker, och parlament i flera europeiska länder, att stävja krisen i Ukraina, annars riskeras enligt brevet "möjligheten till ett fredligt liv för över 800 miljoner européer".

– Man har skickat brevet till ett lite förvirrat urval av personer. En del är ledamöter av utrikesutskottet, några är gruppledare i riksdagen, man har skickat till talmannen och vice talmän; det känns som om man har skrapat ihop vad man tycker är lite lämpligt, säger Patrik Oksanen.

Ledaren i HT togs upp av Svenska Dagbladet som gjorde en egen fördjupad artikel om brevet. Tidningarnas Telegrambyrå, TT, har också uppmärksammat ledaren som därmed har hamnat hos flera nyhetsredaktioner inom och utom Sverige. Bland annat Aftonbladet, SVT, Sveriges Radio, och Hufvudstadsbladet i Helsingfors.

– Jag tycker att det är bra att brevet uppmärksammas. Vi behöver prata mer om vad som pågår i vårt närområde. Men det är intressant att brevet inte tycks ha nått någon annanstans än till Sverige, trots att adresseringen i början av brevet räknar upp många fler, säger Patrik Oksanen.

Att ledaren skulle få spridning hade Patrik Oksanen räknat med, säger han, men uppmärksamheten blev större än förväntat.

– Det är roligt. Det är roligt att Hudiksvalls Tidning får ett omnämnande i Newsweek.