Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politisk vilde som trivs bland röda stugor

När Per-Edgar Pettersson var 50 år förstod han att han var dyslektiker. Men det har aldrig hindrat honom från att driva eget företag och ha flera politiska uppdrag. I dag fyller han 75 år.

Per-Edgar Pettersson är född i Katarina församling i Stockholm, och växte upp i Huddinge.

Han gick åttaårig folkskola, och skolan gick bra, trots att det många år senare uppdagades att Per-Edgar var dyslektiker.

– Vad jag märkte var att jag läste sakta, men på den tiden fanns det inget som hette dyslexi. Och jag var inte dum i huvudet, så det gick bra ändå, även om betygen i svenska inte var så bra, berättar Per-Edgar.

Det var inte förrän Per-Edgar fyllt 50 år som han insåg att han var dyslektiker.

– Jag kunde inte stava till en av mina stora idoler, Beethoven, i ett korsord.

Men det finns fördelar med att vara dyslektiker också, för det Per-Edgar läser, det kom han ihåg.

– Och det var bra när jag var politiker och hade tjocka luntor med handlingar som man skulle läsa. Tar man sig tid att läsa igenom dem, så minns man det också.

Per-Edgar hade sitt första styrelseuppdrag som 15-åring, i Unga Örnar. Runt 30 år senare blev han invald i Folkpartiets lokalavdelning. Per-Edgar har varit egenföretagare, han hade en byggfirma i nästan 40 år, och det resulterade i att han suttit med i styrelsen för Företagarna. Han har även haft uppdrag i bostadsföretaget HUGE i Huddinge, han har varit KDN-ordförande i två mandatperioder, samt ledamot i kommunfullmäktige, kommunstyrelse och byggnadsnämnd.

Tack vare sin första hustru lärde sig Per-Edgar älska Dalarna, med dess natur, röda stugor och folkmusik.

Senare träffade han sin nuvarande fru, Ann-Marie, som ursprungligen är från Strömsbruk. När de såg en annons om ett fritidshus till salu i Duvnäs, Delsbo, såg hustrun en möjlighet att komma närmare sin hembygd, och Per-Edgar fick lite mer av röda stugor och natur, och 1995 köpte de fastigheten.

Fritidshuset är egentligen en villafastighet med två gamla hus från 1800-talet. Det ena av dem var moderniserat, det andra var en snickarbod som Per-Edgar nu byggt om rejält, och sedan 2003 bor Per-Edgar och Ann-Marie i Duvnäs permanent.

Och där trivs han utmärkt. I Duvnäs kan han ägna sig åt några av sina intressen, som musik och natur, men även politiska frågor – som politisk vilde numera.

– Jag är socialliberal, en sökare. Jag känner mig inte hemma i något politiskt parti längre.

Han har suttit med i Delsbo hembygdsförening i några år, men har nu avsagt sig omval.

Men han fortsätter sitt engagemang i Musik i Ljusdal. För han tycker om musik, även om han inte spelar själv.

– Jag brukar säga att jag spelar grammofon. Min pappa gav mig en fiol, men det blev inget mer av det. Min fru säger att jag har absolut gehör, men jag har svårt att tro det, säger Per-Edgar.

I dag fyller Per-Edgar 75 år, och födelsedagen firar han utomlands. Den 17 februari är han hemma igen, precis i tid för att gå på en konsert i Solhuset i Ljusdal.

– En dansk jazzorkester uppträder. Vi uppmärksammar att Svend Asmussen skulle ha fyllt 100 år i år, och det vill jag inte missa.