Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk samling nu!

Han säger som det är Anders Danielsson, Migrationsverkets generaldirektör.

Annons

Nu är det upp till regering och opposition att skapa en fungerande migrationspolitik.

Den prognos han levererade på torsdagen innebär åtminstone två saker: Hela, alltså HELA samhället måste mobiliseras inför den värsta flyktingkris vi upplevt i modern tid – och Sverige måste använda sin tunga röst i EU för att få till ett delat ansvar i Europa. Omedelbart.

För flyktingarnas skull framför allt. Men också för att vissa medlemsstater inte ska duka under ekonomiskt medan andra blundar för omvärldskrisen.

Prognosen skrivs upp med det dubbla. Mellan 140 000 och 190 000 flyktingar väntas till Sverige i år, varav 40 000 ensamkommande barn. 170 000 beräknas komma under nästa år.

Flera samhällsfunktioner prövas till bristningsgränsen just nu. Det som måste lösas akut är boendefrågan. I dag ska den inventering presenteras som gjorts över hela landet: konferenslokaler, gymnastiksalar, skyddsrum (?), bygdegårdar, församlingshus, allt som kan ge tak över huvudet och som varje kommun vaskat fram ur gömmorna.

Förhoppningsvis ses brandskyddet över. För sjuttonde gången brann en flyktingförläggning natten till torsdagen, i Skåne, och polisen misstänker grov mordbrand. Och förhoppningsvis får polisen de resurser de behöver för att gripa terroristerna.

Flyktingpolitiken delar svenska folket. Ungefär hälften av oss vill, så långt det är möjligt, behålla den liberala och generösa asylpolitik vi har i dag. Den andra hälften vill se en mer restriktiv hållning. I alla fall om man ska tro Demoskops senaste undersökning där man ställt frågan till en slumprekryterad webbpanel bestående av 1022 personer.

Om man befinner sig mitt i debatten är inte resultatet speciellt förvånande: Reaktionerna blir alltid ungefär fifty-fifty på alla inlägg: Desperata och aggressiva brösttoner från motståndare, överlyckliga tillrop från de som delar ens uppfattning. Alarmistiska argument om den nära förestående samhällskollapsen från pessimisterna får stångas med en mer fri och humanistisk, individualiserad människosyn.

Demoskops undersökning visar att män har en mer restriktiv syn än kvinnor på asylmottagandet, yngre människor är mer inriktade på att bibehålla nuvarande asylpolitik och tillföra mer resurser.

Flyktingkrisen måste lösas på bred parlamentarisk grund. Samtalen mellan regeringen, vänsterpartiet och den borgerliga oppositionen återupptas på fredag. Om inte annat visar den polariserade debatten och terrorattentaten mot flyktingboendena hur viktig, för att inte säga helt avgörande, en politisk, blocköverskridande samling är just nu.

29 miljarder extra behöver Migrationsverket för att klara krisen. Ministrarna Morgan Johansson (S) och Magdalena Andersson (S) sticker inte under stol med vilken enorm logistisk utmaning detta innebär. Kostnaderna ska dämpas, avvisningar av de som inte har asylskäl intensifieras, ersättning till kommunerna höjas, avräkningar på biståndet väntar – det ska både lånas och sparas.

Vård, skola och omsorg påverkas inte tillägger ministrarna. Som ett lugnande besked till de uppskrämda.

Men det är ingen förskönande bild varken Migrationsverk eller regering ger. "Det här håller inte i längden men vi har klarat det hittills".

Politiken måste jobba på två fronter: Akuta lösningar och intensifierat integrationsarbete.

Det polariserade debattklimatet hjälper föga. Snarare stjälper.

Men de flesta torde vara medvetna om allvaret. Krisen är konstruktivitetens moder.

Läs också: http://www.helahalsingland.se/allmant/halsingland/antalet-asylsokande-slar-alla-rekord

Annons