Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politisk enighet om utvecklingsprogram

Nu är det fastslaget vad som ska prioriteras när Region Gävleborg fördelar statliga tillväxtmedel.
Förutom att anta det regionala utvecklingsprogrammet RUP för fem år framåt, protesterade regionfullmäktige i fredags mot nedläggning av länsrätten i Gävle.

Trots mindre ändringsyrkanden röstades regionstyrelsens förslag till RUP igenom oförändrat.

Alla partier utom Sverigedemokraterna ställde sig bakom utvecklingsprogrammet. Sverigedemokraterna tyckte i och för sig att programmet var bra, men yrkade avslag eftersom det har som mål att länet blir del av en framtida storregion och att Gävleborg utvecklas som ett mångkulturellt samhälle.

Huvudmålet för programmet är att länet ska ha 280 000 innevånare vid utgången av 2013. Det innebär att befolkningen måste öka med 800 personer per år.

– Regionala utvecklingsprogrammet är rätt brett. Nu måste det konkretiseras i olika handlingsprogram vad man vill göra på de olika områdena, säger regionfullmäktiges ordförande Kjell Höglin (S).

Bokslutet visade på ett marginellt underskott för 2008. Revisorerna kunde inte ta ställning till om de finansiella målen uppnåtts, eftersom sådana fastställts först för 2009.

– Men det som är bekymmersamt är pensionsåtagandena vi har, både för anställda vid Region Gävleborg och i gamla kommunförbundet. När börsen gick ner i fjol förlorade de mycket i värde, säger Kjell Höglin.

Regionfullmäktiges ledamöter förklarade också gemensamt att det är ett dåligt förslag att slå samman länsrätterna i Gävleborg och Dalarna med placering i Falun. Gävle har enligt uttalandet bra infrastruktur, bra kommunikationer och god tillgång på kompetens. Gävleborg behöver alla arbetstillfällen.