Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politisk baksmälla efter festen?

Kan ett kommunalråd som kör bil grovt rattfull sitta kvar?

Den frågan kan inte besvaras med ett enkelt ja eller nej. Men frågan måste väckas och diskuteras.

Annons

Igår kom beskedet från polisen att kommunalrådet Björn Mårtensson (C) hade 1,5 promille alkohol i blodet när han körde hem från den blöta centerfesten hos politikerkollegan Nils Erik Falk natten mot den 2 maj.

Det är inga små mängder. Motorförarnas Helnykterhetsförbunds hemsida skriver att den som har 1,5 promille är "packad, raglar och ramlar omkull, sluddrar och sölar". Redan vid 1,2 promille har man "svårigheter att gå och stå och har lång reaktionstid".

Den som kan köra hem en bil utan att köra av vägen eller orsaka en olycka med den alkoholmängden bör med andra ord vara en rätt erfaren alkoholkonsument.

Nu är detta, att vara alkholkonsument, inget moraliskt klandervärt i sig. Problemet uppstår när en person dricker så mycket att man tappar omdömet och sätter sig i en bil och drar iväg.

När Björn Mårtensson gick ut i media och berättade om sin rattfyllekörning sade han att han inte har några problem med alkoholen. Det var ett märkligt uttalande när han bara några timmar innan i praktisk handling visat att han faktiskt har stora problem.

Och här någonstans blir frågan om Björn Mårtensson kan sitta kvar eller inte brännande.

Det finns ingen anledning att reflexmässigt kräva en människas avgång för att man begått ett allvarligt misstag. Det måste finnas utrymme för att göra misstag och rätta till dem.

Men då krävs att man för det första inser sitt misstag och för det andra tar tag i problemen och bygger upp en beredskap och personlig styrka som gör att misstaget inte upprepas.

När Björn Mårtensson intervjuades efter erkännandet sade han också att han kände sig "taggad att jobba vidare både som kommunalråd och i Centerpartiets styrelse".

Strax därefter lämnade han besked att han inte ville ställa upp till omval till den nya partstyrelse som valdes vid centerstämman i helgen.

Däremot tänker han sitta kvar i orubbat bo som kommunalråd. Han tar inte ens time out för eftertanke och han talar heller inte om någon form av vård eller terapi.

Slutsatsen är att Björn Mårtensson fortfarande upplever sig inte ha några problem. Och då är det mycket problematiskt. För den som kör bil med 1,5 promille i kroppen – förmodligen hade han mer eftersom det tog lång tid innan blodprovet togs – har verkligen problem.

Både med omdöme, självkännedom och känsla för vad som förväntas av en förtroendevald.

Kan han då sitta kvar som kommunalråd?

Om han stigit åt sidan en tid för att bearbeta sin egen situation hade svaret blivit ett klart ja. Men när han nu bara tänker köra på som om inget hänt, visar det på så dåligt omdöme att han knappast kan sitta kvar.

Ledarsidan varken tillsätter eller avsätter politiker. Det är upp till partistyrelse, medlemmar och slutligen väljarna.

Om drygt ett år är det val igen. Då kan han drabbas av politisk baksmälla.

Till sist är detta förstås en personlig tragedi för Björn Mårtensson. Fasaden har rämnat. Inför öppen ridå. Förtroendet har fått sig en allvarlig knäck.

Även om han inte riktigt tycks ha tagit in det.

Han klamrar sig kvar vid politiken. Precis som om politik är allt här i livet.

Det finns många som kan ta jobbet som kommunalråd. Men det finns bara en Björn Mårtensson i Grånäs.

Och för sin egen skull borde han tänka igenom sin situation en gång till.