Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikerprotest mot utvisningshot

Företrädarna för de politiska partier som är representerade i Bollnäs kommunfullmäktige har enats om ett uttalande till Migrationsverket. Detta med anledning av det utvisningshot som vilar över njursjuke Peter Yacob och hans hustru Mekaeel Fatoy, som bor i Arbrå. Politikerna protesterar mot utvisningsbeslutet.

Uttalandet kommer att skrivas under av samtliga partiers gruppledare och skickas till Migrationsverket.

- Vi gruppeldare för partier i Bollnäs kommunfullmäktige vill härmed mycket starkt reagera mot Ert beslut kring magarna Semeia Mekaeel Fatohy och Mohr Peter Yacob fråpn Mosul i Irak. Båda kom till Sverige i månadsskiftet november/december 2008. Semeia kom via Turkiet och Peter via Polen. båda ansökte om asyl den 1 december 2008. Ni avslog deras asylansökan med hänvisning att Peter kom via Polen och att hans fall ska prövas där. Avslaget är överklagat.

- Anledningen till att vi reagerar så starkt på avslaget är att Peter är svårt sjuk med högt blodtryck, en stroke för sju år sedan samt allvarliga njurproblem som innebär att han måste ha dialys tre gånger i veckan. Det är osäkert om han kan få det i Polen.

Vidare framhålles att Semeia överhuvudtaget aldrig varit i Polen. Därför är det orimligt att hon ska söka asyl där. Makarna har också släkt i Sverige. Semeia fyra systrar och Peter en, vilket gör att de har stark koppling till Sverige. Alla, inklusive makar och barn till de två som har familj, har uppehållstillstånd.

- I avslaget hänvisas till Dublinförordningen och att ärendet ska prövas i Polen, men Dublinfördraget ger även möjligheter i vissa fall, bland annat av humanitära skäl och vi anser att detta är ett sådant som möjliggör en prövning i Sverige.

- I en demokrati är lagar och förordningar en grundval, men även alla människors lika värde. Sverige har varit känt som en humanitär och solidarisk demokrati och vi kräver att Ni ska ompröva Ert beslut kring dessa makar. Utsätt inte en redan svårt sjuk människa för ytterligare prövningar vars utgång vi inte vet.