Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna snedvrider konkurrensen

/

"Mitt i den kalla vinter i midnatts mörka tid", sjunger vi i en av psalmerna under julen.

Annons

Och det känns verkligen långt till sommar och värme.

Ändå har frågan om campingen på Långnäs blivit en riktigt het fråga.

Igen.

Och kommunen engagemang är inte lättare att motivera nu än när kommunen beslöt satsa skattebetalarnas pengar på en camping på Långnäs.

Häromdagen berättade Ljusnan att kommunen subventionerar campingen med närmare en halv miljon kronor och restaurang Terrassen vid folkparken med 150 000 kronor.

Kapitalkostnaderna för campingdelen är på 496 000 kronor minus arrendeavgiften på 50 000 kronor om året. Bruttokostnaden för folkparken är 258 000 minus arrendeavgiften på 105 000 kronor per år.

Dessutom verkar det finnas en hel del oklarheter kring campingens senaste stora elräkning.

Oavsett hur det ligger till med elräkningen, så innebär kommunens engagemang på Långnäs att kommunen subventionerar näringsverksamhet och snedvrider helt klart konkurrensen.

För samtidigt som en näringsidkare får kommunalt stöd med nära en halv miljon kronor och en annan med 150 000 kronor så måste andra campinganläggningar drivas och investera av egna medel.

Och mer lär vara på gång. 3,7 miljoner ytterligare finns undangömt i budgeten för att bygga ut campingen på Långnäs, vilket ökar kommunens och skattebetalarnas subvention ännu mer.

På måndag ska denna budget tas. Och man kan utgå från att åtminstone Socialdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna tillstyrker. Trots att åtminstone Moderaterna och Centerpartiet borde vara ivriga motståndare mot att skattebetalarnas verksamhet medverkar till att snedvrida konkurrensen mellan företagare i kommunen!

Vevlingestrand, på andra sidan Varpen, har genom årens lopp rullat på som en stabil camping i Bollnäs kommun. Där har ägaren, Bollnäs Missionsförsamling, satsat åtskilliga miljoner av egna medel sedan 1950-talet.

Samtidigt måste ägarna, som skattebetalare, vara med och betala för att stödja en konkurrent mitt över vattnet.

På liknande sätt förhåller det sig med campinganläggningarna i Orbaden och Guns camping i Sjögrå.

"Vi betalar skatter och avgifter till kommunen – och den del av pengarna går till att subventionera en konkurrent", sade Torsten Larsson på Orbaden Camping i Ljusnan i onsdags.

Han tycker helt riktigt att det mest rakryggade mot andra företagare och skattebetalare är att kommunen snarast säljer campingen.

Men i stället kommer som sagt kommunen troligen att öka sitt engagemang i campingen.

Rimligen borde då också kommunen lämna bidrag i motsvarande storlek till Orbadens Camping och Guns camping. Och kanske också till andra företagare som kommunledningen finner värda att satsa på för att de är viktiga för kommunen.

Ja, ni märker själva hur tokigt det kan bli när kommunen ger sig in i det dumdristiga spelet att subventionera vissa företag och låta andra leva av egen kraft.

Detta måste snarast upphöra. Låt företagen jobba efter de förutsättningar som lagstiftning och marknad ger. Och lägg av med att kratta manegen för vissa utvalda företagare.

På måndag tänker kommunledningen kratta ytterligare genom att satsa nya sköna miljoner på campingen. Av skattebetalarnas pengar.

 

 

Mer läsning

Annons