Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker vill runda reglerna om partistöd – M och SD säger nej

Fyra av Söderhamns partier lämnade in sin ansökan om partistöd för sent. Nu vill de att man ska gå runt reglerna, men det vore att bryta mot lagen tycker Viktor Wärnick (M).

Under kommunstyrelsens senaste möte skulle man lägga ett förslag om de kommunala partistöden. Tjänsteutlåtandet föreslog att ge Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och SPI Välfärden partistöd. De övriga, alltså Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Liberalerna, föreslogs inte få något partistöd eftersom de inte lämnat in sin granskningsrapport i tid.

Läs mer: Fyra partier kan bli utan partistöd: "Blir vi utan pengar får det väldiga konsekvenser"

En majoritet av ledamöterna i kommunstyrelsen sa dock ja till att partierna ska få sina pengar ändå. Moderaterna och Sverigedemokraterna ogillade förslaget och reserverade sig därför mot beslutet.

Enligt kommunallagen ska underlaget för utbetalning av partistöd lämnas in under perioden 31 januari till 30 juni. Men det är upp till kommunerna själva att sätta datumet. I Söderhamn har kommunfullmäktige valt 31 januari som sista datum, och det är ett nytt beslut som började gälla i år.

Läs också: Hårdare kontroll hur partistöd används

Viktor Wärnick (M) anser att alla måste hålla sig till reglerna, även om de är nya.

– Det finns inga rättfärdigande omständigheter kring det. Lagar och regler är som de är, vi kan inte ändra på det för att det är första året. Vi moderater tycker inte att det är seriöst att inte följa kommunjuristens förslag till beslut.

Därför finns det heller inget utrymme för att, som kommunstyrelsen nu föreslår, runda sitt eget beslut och ändå bevilja partierna pengar tycker han – även om det i sådana fall skulle betyda att fyra av partierna blir utan partistöd.

Läs också: Skärpta krav på partistöd

– Det har ingen betydelse för lagen. Jag förstår att det inte är enkelt men vid en laglighetsprövning skulle förvaltningsdomstolen inte kunna göra en sådan subjektiv bedömning, säger Viktor Wärnick.