Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker vill ge Kölvallen chans

I juni sa kommunfullmäktige nej till nya utbyggnadsbeslut innan vindkraftsplanen har utvärderats. Redan nu finns det röster som höjs för undantag när det gäller största projektet på Kölvallen mellan Kårböle och Los.

Med stor majoritet, 33-8, sa kommunfullmäktige den 16 juni att inga nya beslut om vindkraft får tas innan det tematiska tillägget för vindkraft i översiktsplanen har utvärderats.

Knappt två månader senare, 12 augusti, ville en majoritet av politiker i kommunstyrelsens allmänna utskott (M-politikern Marie-Louise Hellström undantagen) fråga kommunfullmäktige om frågan om kommunens största vindkraftverksprojekt Kölvallen ändå får tas upp före översynen av tematiska tillägget.

Frågetecknen blev inte mindre när kommunstyrelsen, som konsekvens av allmänna utskottets beslut, skulle ta upp frågan om Kölvallens 92 vindkraftverk på torsdagens möte – och ärendet drogs ur.

– Vid vårt informationsmöte med kommunstyrelsen på torsdag får vi besök av Ownpower som vill bygga på Kölvallen, förklarar kommunalrådet Leif Persson (S) att inte ärendet kom med den här veckan.

Trots att tre av ledamöterna i kommunstyrelsens allmänna utskott – Leif Persson, Yvonne Oscarsson (V) och Leif Hansen (SRD) – i juni röstade för att vänta med nya vindkraftbeslut hade de enligt protokollet från au-mötet den 12 augusti inget emot att fråga kommunfullmäktige om ett undantag för Kölvallen.

– Det finns en stark uppslutning runt Kårböle och Los, inte minst i bygderåden, i den här frågan och det ger många arbetstillfällen, förklarar Leif Persson att frågan möjligen kan prövas trots junibeslutet om att avvakta.

Inför augustimötet med kommunstyrelsens samhällsutvecklingsutskott föreslog samhällsutvecklingsförvaltningens chef Stig Olson och plan- och byggchefen Anders Berg att kommunen bör följa junibeslutet om att avvakta. En viktig orsak i Kölvallenärendet är, enligt cheferna, att en betydande del (19 av 92 verk) ligger utanför det område som nu anses vara lämpligt för vindkraft.

Samhällsutvecklingsutskottet fick dock aldrig ärendet utan kommunstyrelsens allmänna utskott tog det. Sedan skulle det alltså ha varit i kommunstyrelsen på torsdagen men drogs alltså ur.

– Kommunstyrelsen får väl ta det 2 oktober. Men jag tror att även om kommunfullmäktige får det därefter så blir det inget undantag för Kölvallen, säger Leif Persson, en uppfattning som partikollegan och kommunstyrelseledamoten Stina Michelson delar.

Det är länsstyrelsen som beslutar om så här stora vindkraftssatsningar och ställer villkor. Kommunfullmäktige ska säga ja eller nej. Ändå framgår det av protokollet från kommunstyrelsens allmänna utskott att politikerna är inne på villkor.

"Då många är positiva... och det är få som blir störda vore det kanske möjligt för kommunfullmäktige att göra ett undantag från beslutet" (i kommunfullmäktige 16 juni). "Åtminstone för de delar som ligger inom nuvarande tematiska tillägg."

Ljusdals kommuns myndighetsnämnd har i sitt yttrande till länsstyrelsen hävdat buller- och siktproblem, att skyddsområdet till två naturreservat i trakterna kring den planerade vindkraftparken bör utvidgas.