Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker utsätts ofta för hotelser

Politiker utsätts ofta för hot. I en undersökning med svar från 9 000 politiker hade var femte hotats det senaste året.

Björn Forsling, S, Iggesund, är landstingsfullmäktiges ordförande och han bekräftar bilden av att politiker drabbas av hotelser. Han har själv erfarenhet av hotelser, men även kollegor har blivit hotade när laddade frågor varit aktuella.

– Det har hänt att familjemedlemmar dragits in och blivit hotade, då känns det ännu värre. Det har inträffat när det varit laddade frågor med mycket känslor med i bilden, säger han.

I Gävleborgs län hade åtta procent av politikerna i undersökningen hotats under 2008. Hotelserna kan leda till att politiker slutar.

– Samtidigt vill man inte ge efter. Hotelserna är ett hot mot hela det demokratiska systemet. Fast jag känner till folk som har hoppat av efter att ha blivit hotade, berättar Björn Forsling.

Björn Forsling tycker att problemet är tudelat. De politiska partierna måste bli bättre på att sluta upp bakom sina egna företrädare när svåra och impopulära beslut ska tas. Det kan i sådana situationer hända att partikamrater drar sig undan.

Men det finns fler aktörer som inverkar, menar Björn Forsling.

– Massmedia har en roll. Det är viktigt hur man speglar konflikterna inom politiken så att man inte förvärrar genom att göra dem alltför personfixerade. Det är viktigt att skilja på sak och person

Frågan om strängare straff för de som hotar politiker har varit uppe till diskussion men avvisats av demokratiminister Nyamko Saboni som hänvisar till andra åtgärder.