Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker utsätts ofta för hot

Politiker utsätts ofta för hot. I en undersökning med svar från 9 000 politiker hade var femte hotats det senaste året. Yrkespolitiker hotas mer.

Björn Forsling, S, Iggesund, är landstingsfullmäktiges ordförande och han bekräftar bilden av att politiker drabbas av hotelser. Han har själv erfarenhet.

- Ja, det var stor dramatik när akutsjukhusens vara eller icke vara diskuterades. Då fick jag ett anonymt brev där det sas att någon skulle spränga mig i luften.

Han kommer ihåg brevet eftersom det skilde sig från mängden genom att vara handskrivet. Men innehållet var otäckt.

- Jag blev illa berörd och tog kontakt med polisen.

I Gävleborgs län hade åtta procent av politikerna i undersökningen hotats under 2008. Hotelserna kan leda till att politiker slutar.

- Samtidigt vill man inte ge efter. Hotelserna är ett hot mot hela det demokratiska systemet. Fast jag känner till folk som har hoppat av efter att ha blivit hotade, berättar Björn Forsling.

Vanligaste hotelserna är från personer som styrkt sig med alkohol på fredags- eller lördagskvällen och sedan ringer upp landstings- eller kommunpolitiker för att "tala dem till rätta".

– Massmedia har en roll. Det är viktigt hur man speglar konflikterna inom politiken så att man inte förvärrar genom att göra dem alltför personfixerade. Det är viktigt att skilja på sak och person.