Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker skrev hatiskt på nätet

Dödsstraff är allt för lindrigt för killarna som förra veckan friades från gruppvåldtäkt. Det skrev moderatpolitikern Thomas Persson på Facebook och länkade till en bild på fyra personer som avrättas. Dumt konstaterar han i efterhand, men tycker inte att det har med politik att göra.

Många har upprörts av en våldtäktsdom förra veckan. Sex killar som tidigare dömts av tingsrätten för en gruppvåldtäkt i Tensta på en 15-årig flicka friades av hovrätten.

En som reagerat är den moderaten Thomas Persson. Han sitter i styrelsen för Alfta/Edsbyns Fastighets AB, och är ersättare i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Ovanåker. Under tisdagsmorgonen skrev han på sin öppna Facebookvägg att: "hade detta hänt min dotter hade jag tagit lagen i egna händer...". Vidare: "ja dödstraff är lindrig iof,, dom kanske skulle kört sina egna hemländers regler. gräva ner till huvudet och stenas...". Inläggen avslutas med: "om jag får vara lite politiskt inkorrekt,, detta är nog vad dom flesta hade önskat efter domen om gruppvåldtäkten! blir bara Hatisk när man själv har 2 döttrar!" och här länkar han till en bild på fyra personer som avrättas med snara.

– Det här skrev jag i ren frustration i morse. En kompis till mig hade länkat till en person som bloggat om domen, så jag började läsa om vad som hänt, blev förbannad och reagerade som förälder, säger Thomas Persson när tidningen ringer upp honom.

Varför drar du slutsatsen att gärningsmännen inte är svenskar?

– I ett inlägg så såg jag en lista med namn på de inblandade personerna och namnen såg inte svenska ut, säger han.

I efterhand tycker han att det var onödigt att ens kommentera killarnas bakgrund.

– Jag är verkligen ingen rasist och bryr mig inte det minsta om etnicitet. Så det spelar ingen roll om det här är personer från Kiruna, Turkiet eller USA, tycker han.

Själv hade han ingen djupare tanke med bilden där fyra personer hängs.

– Det var ett sätt att få ut det jag kände i morse när jag tänkte att det hade kunnat vara min egen dotter, säger han och konstaterar i efterhand att det var dumt.

Själv tycker han inte att det här kan kopplas till honom som politiker. Det tycker inte heller moderaternas ordförande i Ovanåker, Mikael Jonsson.

– Det är hårda ord, men jag tänker inte döma honom och tycker inte att det är en politisk fråga. Det här har han skrivit som privatperson och som förälder, säger ordföranden Mikael Jonsson.

Under tisdagseftermiddagen tog Thomas Persson bort inläggen på Facebook och ber om ursäkt till de som eventuellt blivit stötta.