Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker ska kräva rättning av dåliga beslut

Landstingspolitikerna ska bli bättre på att följa upp konsekvenserna av sina beslut.

Landstingets demokratiberedning föreslår att fullmäktige inrättar två fasta beredningar, en för hälso- och sjukvård och en för övriga frågor.

Varje ledamot i beredningarna ska få åtta dagar till sitt förfogande. De ska användas till sådant som kontakt med medborgare och brukarorganisationer.

Beredningarna ska inte som vanliga politiska nämnder ha något eget verksamhets- eller budgetansvar.

– Vi vill inte definiera deras uppdrag så tydligt. De måste få frihet att till stor del definiera det själv. Det viktiga är att de har möjlighet att lämna förslag till fullmäktige och landstigsstyrelsen när de ser att något inte fungerar, säger demokratiberedningens ordförande Björn Forsling (S):

Demokratiberedningen föreslår att beredningarna också ska följa upp vad som händer efter att landstingets revisorer påtalat brister inom något område.

– Det är ingen som gör den uppföljningen i dag.

Varje beredning ska bestå av 13 personer och alla partier ska vara representerade i båda beredningarna.

Årskostnaden beräknas till 1,2 miljoner kronor. Årets kostnader ska rymmas inom den budget som finns för den politiska verksamheten.

Landstingsfullmäktige tar sitt beslut i juni.