Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker pratade i Pride-panel – hbtq-certifiering i fokus

Frågor förstås, men också förhoppningar och ambitioner. Det kom fram när politiker frågades ut under panelprat i Söderhamns bibliotek.

Sju lokala politiker tog frågor på uppstuds, utbollade av moderatorn Kristina Wicksell. Det ämne som de längsta diskussionerna spanns runt är hbtq-certifieringen som kommit långt på regionnivå och en bit i kommunens organisation (hbt).

Alf Norberg (V), regionpolitiker som var tidigt ute med att inse betydelsen av certifiering och fick en motion avslagen 2009, gav inte upp. Han berättade om vägen till RFSL:s certifiering.

– Varningsklockorna fortsatte att slå, så jag skrev en ny 2012 och den bifölls 2013. Lite tråkigt att den inte antogs direkt för då hade vi legat i framkant. Men roligt att det nu är genomfört på tre olika områden. Hoppas kommunerna hänger på, säger Alf Norberg.

Läs också: Nu hbtq-certifieras Region Gävleborg

Moderatorn Kristina Wicksell frågade kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S) hur han ser på att grenarna näringsliv, turism och kommunikation ges hbt-utbildning i Söderhamn, men inte personal i områden som socialtjänst och skola.

– Jag förstår frågan och du har delvis rätt, men kommunikationen vänder sig inte bara utåt utan också inåt organisationen. Jag tror på att utbilda utbildare, men i kontakter med RFSL centralt har de varit väldigt njugga. RFSL tar också bra betalt och det spelar också in. Men Det finns ett medborgarförslag nu om en webbaserad utbildning som kan bli bra, säger Sven-Erik Lindestam.

Läs också: Festival drar i gång i Söderhamn: "Pride har gjort skillnad"

Ordet kommunikation återkom under diskussionen. Vikten av att sprida värderingar, visa vägen, entusiasmera med uthållighet. Så kan till exempel regionen stötta kommunerna, så kan verksamheter förlänga engagemanget till att räcka bortom enstaka temadagar.

– Jag tror att det handlar mycket om meningsutbyte. Att ta lärdom, säger Sven-Erik Lindestam.

När personerna i panelen fick frågan vad de tror att de har åstadkommit vid Pridetider nästa år, återkom önskan om en webbaserad utbildning, att utbilda piloter som utbildar andra och en konkret åtgärd som under kvällen passedes mellan politik och förvaltning.

– Jag hoppas få fart på KUS (kultur- och samhällsservicenämnden) så att vi får könsneutrala omklädningsrum, säger Maria Hansson Nielsen från (KD) och RFSL Hälsingland.

Här kan du se en livesändning från Pride-tåget klockan 14.50 på lördagen: