Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker ordnar vargmöte

Efter den senaste tidens politiska debatter om varg ordnar nu Ljusdals kommun en informationskväll om rovdjur, med fokus på varg.

Det var moderaterna Torsten Hellström och Jan Hedlund som förra våren lämnade in en motion med förslag om att Ljusdals kommun borde ta fram en viljeinriktning och målsättning för hur många vargar som kan få vistas i kommunen. Men enligt en jurist vid Sveriges kommuner och landsting (SKL) bedömdes motionen ligga utanför kommunens kompetens.

Efter en lång diskussion i kommunfullmäktige beslutade politikerna i februari i år att det inte gick att bifalla motionen. Men i samband med debatten föddes också idén om att ordna ett informationsmöte om varg. På tisdag kväll ska idén förverkligas när Länsstyrelsen besöker Ljusdalssalen i förvaltningshuset för att berätta om rovdjurssituationen nationellt och i kommunen.

– Jag hoppas att fler Ljusdalsbor och politiker kan skaffa sig mer kunskap om de här frågorna, säger Yvonne Oscarsson (V).

För Torsten Hellström, som låg bakom den uppmärksammade motionen, handlar det om att belysa problem.

– Tanken är att vi ska kunna påvisa problemen med vargen så att alla förstår hur stora de är, säger han.

Vad kan mötet leda till tror du?

– Jag vill att politiken ska kunna säga ifrån uppåt. Det är ju vi som sitter i glesbygden som ska kunna uttala oss om vad vi har bekymmer med.