Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker ofta hotade

Hot eller påhopp i sociala medier är vanligast när politiker utsätts. Mattias Benke (S) är en av de som har erfarenhet av att bli kritiserad på nätet.
– Det var inte rumsrent, det som stod där, säger han.

En av fem politiker utsattes under 2012 för brott eller liknande incidenter. Det visar en ny kartläggning av politikers utsatthet i samband med sitt förtroendeuppdrag från Brottsförebyggande rådet, Brå.

För ordförande i social- plan- och byggnadsnämnder är utsattheten märkbart högre än för genomsnittet av politikerna, enligt rapporten. Mattias Benke (S) upplevde att tonen hårdnade när han blev ordförande för socialnämnden i Söderhamn.

– Innan jag tillträdde funderade jag: vad sätter jag mig och min familj i för situation? Men jag har aldrig känt mig rädd eller hotad personligen, säger han.

Vargar och vindkraft rör upp mångas känslor. Men det som generellt får folk att reagera är strukturförändringar som skolnedläggning och myndighetsbeslut mot enskilda. Många av socialnämndens beslut innebär stora konsekvenser för enskilda personers liv. Trots att det kan innebära en oro och eftertanke har han inte tvekat kring något beslut.

– Men när man är med i tidningen kan det komma mycket skit i kommentarsfälten. "Idiot, du borde avgå" och så kan det stå. Men jag bryr mig inte. Fast någonstans bryr man sig ändå, säger han.

När Mattias Benke tidigare uttalade sig om tiggeri vandrade hans kommentar vidare på högerextrema sajter där han blev hårt kritiserad.

– Det var inte rumsrent, det som stod där. Men det var egentligen inga hot mot mig, säger han.

Gunbritt Wallström (V) i kommunstyrelsen har varit förskonad från hot.

– Folk måste få ha åsikter om politiken och jag har fått kommentarer, men inget som varit privat eller personligt. Däremot fick jag en inblick i vad det kan innebära när förra kommunalrådet hotades, säger hon.

Enligt Brå:s rapport är aktiva politiker mer utsatta och det gäller särskilt kvinnor. Något som Gunbritt Wallström kan känna igen.

– Ibland räcker det med att någon säger något eller tar plats för att folk ska ha åsikter om vem man är eller hur man ser ut. Det är allvarligt och urholkar demokratin. Vilka orkar fortsätta om det blir mer okej att trampa på politiker? Det kan jag bli orolig över, säger hon.

Kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S) har inte heller tagit emot hat eller hot.

– Däremot har jag tagit emot några "knäppbrev" med anonyma åsikter om saker som hänt kommunen, men inga hot, säger han.

Att diskussionen på sociala medier och i kommentarsfält har blivit tuffare och grövre har han också märkt.

– Det har blivit mer oförskämt och vulgärt. Nättrollen gömmer sin bakom pseudonym och kräks upp saker, jag har också fått en släng av den sleven. Men det finns nyansskillnader mellan det och hot, säger Sven-Erik Lindestam.

Fotnot: Läs mer om Brå-rapporten om hot och trakasserier mot politiker på vår inrikessida, sid 12.