Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker oeniga om Gula magasinen

Det är fel väg att gå om man målar Gula magasinen först och gör grundförstärkningen senare, menar oppositionen.

Det har varit många turer kring Gula magasinen i hamnen. Alla är eniga om att de bör bevaras, men än har det inte hänt så mycket. För ett par månader sedan tog kommunen tillbaka magasinen efter att en privat ägare inte kunde hålla tidsplanen.

När magasinen togs upp vid tekniska nämndens senaste sammanträde blev det en diskussion om hur byggnaderna ska åtgärdas.

Den politiska majoriteten vill måla byggnaderna så fort som möjligt, medan oppositionen anser att grundförstärkningen borde genomföras först.

– Jag har en viss förståelse för det, men vi har inga investeringsmedel avsatta just nu för grundförstärkningen. Vi vill måla dem på studs, de är en skamfläck och vi vill att det ser fräscht ut. Och sköter man inte fasaden så rasar huset till slut, säger Håkan Rönström (M), tekniska nämndens ordförande.

Risken att det senare, i samband med grundförstärkningen, kan bli sprickor får man ta, menar Rönström. Oppositionens motvilja kan ha med valet att göra, skämtar han.

– Uno vill inte att vi ska måla, han vill inte att det ska hända något före valet.

Uno Jonsson (S) är nämndens 2:a vice ordförande, och han vänder på argumentet.

– Nu ska man visa att man gör något inför valet. Men tänk dig att du har ett litet risigt hus som står snett. Finns det någon fastighetsägare som börjar måla då? Jag har inte hört något tokigare tidigare måste jag säga. Har en fastighet så stora behov då ska man inte lägga pengar på färgen.

I stället för att måla Gula magasinen nu borde man göra en upphandling och grundförstärka byggnaderna först, menar han.

– Vi måste se till att magasinen bevaras till eftervärlden.