Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker i "räddningsaktion"

En lösning kan vara på väg för Syntema i Arbrå. Flera politiker deltar nu i diskussionen kring möjligheterna för bolaget att bygga ut de nuvarande lokalerna.

– Vi hoppas naturligtvis, säger vd Johan Holmqvist.

Kommunalrådet Marie Centerwall (S), miljö- och byggnämndens ordförande Bo Lindgren (S), oppositionsrådet Ingvar Persson (M) och miljö- och byggnämndens andre vice ordförande Karl-Gunnar Backan (BP) är alla inkopplade på olika sätt.

I samband med att miljö- och byggnämndens presidium sammanträder under fredagen har samhällsbyggnadschef Kjell Petersson bjudit in Syntemas representanter till samtal.

Bo Lindgren ser det som en informell diskussion eftersom företagets tidigare bygglovsansökan drogs tillbaka. Det finns ännu inget ärende på bordet.

– För mig är det ett förutsättningslöst samtal. Men avsikten är att vi ska hitta en väg som kan bidra till en lösning, säger Bo Lindgren.

Syntema i Arbrå AB är ett företag med tio anställda på Centralgatan i Arbrå. Företaget arbetar med industriell färgförsäljning och utbildning inom både våtlackering och pulverlackering.

Men företaget är trångbott och vill göra en utökning. Planer finns på en installation av en lackeringsrobot från ABB och nyanskaffning av andra delar i maskinparken. Det är en del i en utbildningssatsning med kursverksamhet.

Nysatsningen skulle innebära att Arbråanläggningen blir den enda i sitt slag norr om Stockholm.

– Jag hoppas verkligen att detta projekt blir av och kan stödja det växande behovet av kunskap inom området industriell ytbehandling, skriver Raymond Meyer, instruktör vid Powder Coating Academy i Västervik i ett rekommendationsbrev.

Men som tidningen tidigare berättat i ett par artiklar krävs det dispens från detaljplanen för en utbyggnad. Och det har inte bedömts som möjligt sedan en granne motsatt sig byggplanerna norr om nuvarande byggnad.

Nu har det ändå börjat föras diskussioner utifrån ett nytt alternativ som innebär en utbyggnad av lokalerna i riktning mot Bondegatan.

– Jag pratade med företaget i förra veckan, men kan naturligtvis bara förmedla kontakter till nämnden och professionen vid samhällsbyggnadskontoret. Några andra möjligheter att ingripa har jag inte, säger Marie Centerwall.

– Men det känns viktigt och betydelsefullt att företaget blir kvar i Arbrå.

Ingvar Persson räknar med att den nya placeringen kan leda till att Syntema till slut får ett bygglov.

– Om man träffas tror jag att den här saken är möjlig att lösa. Det går att fixa bara viljan finns. Det vore jättetrist om företaget skulle tvingas flytta härifrån.

Men Ingvar Persson beklagar samtidigt att inte mycket hänt sedan Syntema förra året sökte sitt första bygglov.

– Politiken borde ha varit inne tidigare i processen, anser han.

Bollnäspartiets Karl-Gunnar Backan är inte nöjd med handläggningen kring den förra bygglovsansökan.

– Bo Lindgren föregrep nämndens prövning genom att förklara att dispens från detaljplanen inte kunde ges, hävdar han.