Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker höjde sina arvoden

Regionfullmäktige höjde politikerarvodena rejält på fredagen. För ordföranden höjdes arvodet från 42 000 kronor i månaden till 50 400 kronor i månaden.

Regionfullmäktige var oenig i frågan om arvodena som höjdes för ordförande och vice ordförande. För ordförande höjs arvodet från 75 till 90 procent av en riksdagsmannalön. Det innebär en höjning från 42 000 kronor i månaden till 50 400 kronor i månaden.

– Det var valberedningen som kom med det förslaget mot bakgrund av att uppdraget är på heltid, förut var det arvoderat som en 75-procentig tjänst, beskriver Sven-Åke Thoresen.

Vice ordföranden, Lena Roos, moderat från Bollnäs, får dubbelt så hög lön jämfört med sin företrädare, 28 000 kronor i stället för 14 000 kronor i månaden.

Det var ett oenigt regionfullmäktige som antog de nya arvodena med röstsiffrorna 59–35 där 4 ledamöter avstod.

– Det var många inlägg i den frågan, konstaterar Björn Brink (C), som tycker att det var märkligt att Moderaterna inte yttrade sig i frågan.

Ny ordförande för fullmäktige blir Anea Elfving, S, från Gävle.

Ledamöterna i styrelsen:

Vid Regionfullmäktige valdes en ny styrelse på sammanlagt 15 personer (6 kvinnor och 9 män):

Ordförande: Sven-Åke Thoresen, Hudiksvall (S). Vice ordförande: Lena Roos, Bollnäs (M). Andre vice ordförande: Stig Eng, Nordanstig (C). Ledamöter: Carina Blank, Gävle (S), Peter Kärnström, Sandviken (S), Magnus Jonsson, Ockelbo (S), Marie-Louise Dangardt, Hofors (S), Yoomi Renström, Ovanåker (S), Patrik Stenvard, Gävle (M), Inger Källgren Sawela, Gävle (M), Magnus Svensson, Söderhamn (C), Kenth Lövgren, Gävle (Fp), Ingemar Kalén, Hofors (Kd) och Alf Norberg, Hudiksvall (V) Eva Tjernström, Söderhamn (S).