Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker förstår kritiken – men sparförslag i skolan ligger kvar

Neddragningar på Slottegymnasiet rimmar inte väl med satsningen på Kulturcentrum Slotte, det kan utbildningsnämndens ordförande hålla med om.
Men Allan Cederborg backar inte från sitt förslag – åtminstone inte förrän nämnden sagt sitt.

Kulturchefen är kritisk och oförstående till förslaget att lägga ner bland annat musikprogrammet på Slotte, samtidigt som samhällsutvecklingsutskottet tycker man ska satsa på Kulturcentrum Slotte. Det skickar dubbla budskap anser han

Läs också: Kulturchefen om sparförslag: "Beklämmande oprofessionellt"

Det är något Allan Cederborg (M), som är ordförande i utbildningsnämnden har förståelse för.

– Jag förstår att man kan tycka det är lite konstigt, att gasa i ena änden och bromsa i andra, säger han.

Men förståelse är inte samma sak som att hålla med. Och Allan Cederborg har inte gjort någon helomvändning i frågan sedan i början av veckan. Förslaget ligger fortsatt på bordet och kommer gå till beslut i nästa veckas utbildningsnämnd. Samtidigt vrider och vänder Allan Cederborg på möjligheterna när tidningen når honom, vilket kan tolkas som att han är öppen för att ändra sig.

TV+TEXT: Två gymnasieprogram hotade av nytt sparförslag

Hur ställer du dig till att avvakta med nedläggningsbeslutet?

– Jag vill avvakta diskussionen i nämnden. Det finns ett beslut från arbetsutskottet att programmet ska läggas ned. Vi får se i nämnden om det dyker upp motförslag, säger han.

Han medger att alla fakta inte fanns på bordet när förslaget lades fram. Estrad Ljusdals satsningar för att öka musikintresset var okända för honom.

– Det är mycket som görs som vi inte känner till, men när vi tog beslutet fanns det två elever på programmet. Det är jättesvårt att ha ett program för två personer, säger Allan Cederborg.

Siffrorna stämmer dock inte. Fyra elever började på Slottes musikprogram och en har hoppat av. I nuläget går alltså tre elever på programmet.

TV: Negativa reaktioner på Slotte efter sparförslag

Vid en eventuell nedläggning ser moderaten ytterligare besparingsmöjligheter. Finns det inga elever som använder musikhuset på Slotte kan kulturavdelningen i stället få ta över lokal- och driftskostnaderna.

– I det fallet ska det knytas till kulturcentrat, det kan ju bli en jättefin kulturavdelning, säger Allan Cederborg.

TV+TEXT: Större barngrupper i förskolan ska spara pengar - förskolelärare oroade

Läs mer: Gustav Fridolin: "Jag tycker aldrig att man ska spara in på skolan"