Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker eniga om skolbygge

Allt talar för att skolan byggs ut. I kommunstyrelsen fanns inga andra förslag.

Den dåliga arbetsmiljön och trängseln på Färila skola har länge varit omtalad. Kommunfullmäktige har begärt och fått projektering och upphandling för en utbyggnad.

Jobben kan därför starta nästan direkt efter avgörandet i kommunfullmäktige den 14 april.

För allt talar nu för att det blir en utbyggnad.

Färilarektorn Elisabeth Fransson har bett om tillfälliga moduler om politikerna har andra synpunkter än en utbyggnad. Anledningen var att S med stöd av M i senaste mötet med utbildningsnämnden föreslog en utredning om ett sammanslaget högstadium i Ljusdal. I det förslaget, som snabbt drogs tillbaka, nämndes också mindre behov av att bygga ut i Färila.

Men i kommunstyrelsen var det inget parti som yrkade på något annat än utbyggnad.

Det hindrade dock inte politikerna från en rejäl debatt om Färila skola och ännu mer om utspelet i utbildningsnämnden i mars.

– Suveränt med utredning men ett kardinalfel att ha målet klart redan från början, anser Helena Brink (C).

– Ska ni samla alla högstadieelever i kommunen bör ni väl ta konsekvenserna av det så att vi inte bygger skollokaler i Färila som sedan inte behövs, var Jonny Mills (SRD) råd till S och delvis till M.

Harald Noréus (FP) sade sig ha svårt att få ihop hur en utbyggnad rimmar med eventuell nedläggning av högstadiet och Karin Jansson (MP) sa att folket i bygden nog surnar till om en utbyggnad följs av sådant beslut.

Stina Michelson (S) sa att lärarlegitimationskravet innebär att skolan måste göra något och att utredningen, om den blir verklighet, kan komma fram till flera slutsatser.

– Det var obetänksamt att tala redan från början att det är ett enda högstadium som ska utredas. Det har vi sagt i partiet och har skickat ut frågan till alla våra föreningar, tillägger partikollegan Björn Mårtensson.

Oppositionsrådet Lasse Molin (M) nämnde sitt partis färska skrivelse om behovet av en bred skolutredning och försvarade sig mot kritiken om stödet för det S-förslag som drogs tillbaka.

– Vi skriver i vårt förslag att utbildningsnämnden har sin syn utifrån de krav som ställs där men att kommunstyrelsen ska se till även andra faktorer.

Lars Björkbom (KD) svävade inte på målet när han krävde högstadieskolor i Ljusdal, Järvsö, Färila och eventuellt på ytterligare någon ort.