Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker döms för smitning

Taxiföraren och politikern döms på alla punkter. Men bötesstraffet blir lindrigare än normalt.

Det var under julskyltningen i fjol som händelsen inträffade på Hamngatan i Hudiksvall. Anders Bengtsson hade bråttom att köra en person till busstationen. Han körde om en annan bil före ett övergångsställe, stötte i den andra bilen och åkte sedan därifrån.

Anders Bengtsson är taxiförare och moderat andre vice ordförande i Norrhälsinglands miljö- och räddningsnämnd. Det är en kommunal nämnd som bland mycket annat har ansvar för arbetet med att förebygga olyckor.

Under rättegången för två veckor sedan medgav han att han hade kört om före ett övergångsställe vid Möljen. Däremot nekade han till att ha märkt någon sammanstötning med det andra fordonet.

Trots det döms han nu både för obehörigt avvikande från trafikolycksplats och för otillåten omkörning. Hudiksvalls tingsrätt konstaterar att två vittnen har uppgett att de såg taxin köra om, att ett av fordonen gungade till och att det hördes ett högt skrapande ljud. Tingsrätten dömer Bengtsson till 40 dagsböter på totalt 2000 kronor. Han ska också betala 500 kronor i avgift till brottsofferfonden.

I normala fall är straffvärdet något högre, men rätten tar hänsyn till att han är yrkesförare. Enligt lag ska en domstol nämligen beakta om det finns grundad anledning att anta att den dömde kommer att drabbas av vissa hinder eller svårigheter i sin yrkes- eller näringsutövning till följd av brottet.