Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker diskriminerar elever

Utbildningsnämnden är ytterst ansvarig för skolan i vår kommun. Som kommunmedborgare med barn i kommunala skolan förväntar vi oss att politikerna är pålästa, kunniga inom sitt område och tar beslut som gynnar kommunen och elevernas utveckling. Men så fungerar det inte i vår kommun.

Socialradikala demokraterna, SRD, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Folkpartiet anser att barn i behov av särskilt stöd ska särskiljas, just för att de har särskilda behov.

De anser att barn i behov av särskilt stöd som bor i Ljusdal ska bussas till Ramsjö skola.

Vi föräldrar och lärarna i Ljusdals kommun vill ge våra barn och elever en trygghet i skolan, möjlighet att utvecklas på bästa sätt oavsett om man är i behov av särskilt stöd eller inte. För SRD, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Folkpartiet handlar det inte om elevernas bästa. Det handlar om att bevara Ramsjö skola. En skola. En byggnad.

Att särskilja barn från sin klassrumsmiljö pågick i Sverige fram till 1980-talet. Utvecklingen har gått framåt med barnens bästa för ögonen. Barn i behov av särskilt stöd ska integreras och miljön omkring dem ska anpassas. Men nu vill politikerna i ovanstående partier att kommunen backar flera årtionden, för att rädda en byggnad.

Så här säger SRD med Marie Mill i spetsen: "Det är viktigt att Ramsjö skola är kvar i helhet. Elever i behov av särskilt stöd får i Ramsjö en större möjlighet till hjälp. SRD föreslår att elever i behov av särskilt stöd får under några veckor, förslagsvis 2–3 gånger/vecka, komma till Ramsjö för extra hjälp. Förklara för föräldrar i Ljusdal med omnejd, att detta erbjudande är en stor fördel för deras barn".

Detta förslag har Mia Sparrow (FP), Laszld Gönczi (MP) Conny Englund (V) ställt sig bakom.

De vill alltså berätta för oss föräldrar hur bra förslaget är och säger därigenom att de vet bättre än vi föräldrar och lärare. Om vi föräldrar hade velat att våra barn skulle gå i Ramsjö skola, då hade vi ordnat det. För i Ljusdals kommun har vi fritt val av skola. Det innebär att vi föräldrar kan välja vilken kommunal skola vi vill i kommunen till våra barn. Vi har inte valt Ramsjö skola. Vi anser att våra barn får utmärkt stöd på sina respektive skolor.

Enligt diskrimineringslagen är diskriminering förbjuden i skolan. Det är alltid barnen som ska skyddas mot diskriminering. I detta fall är det politiker som står för diskrimineringen. Alltså bör Marie Mill (SRD) Mia Sparrow (FP), Laszlo Gönczi (MP) och Conny Englund (V) anmälas till diskrimineringsombudsmannen.

Ja, SRD, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Folkpartiet, som förälder förväntar jag mig en replik. Vi vill verkligen höra er förklaring till hur stor fördel det är för våra barn att särskiljas och bussas till Ramsjö.

Sex föräldrar med barn i behov av särskilt stöd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel