Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker – avgå eller börja fatta vettiga beslut!

Friskolorna kan gärna få finnas, men det ska vara på lika villkor. Idag behöver friskolorna inte vara med och dela på kostnaderna för BUN, vilket alla kommunala skolor måste.

Det är helt uppenbart att Bollnäs kommunstyrelse valt att ge upp sitt ansvar för den kommunala skolan. Det uppdrag man ger till BUN är omöjligt. De siffror som vi får ta del av är absurda, och saknar helt verklighetsförankring. Det finns ingen reell möjlighet att genomföra dessa besparingar inom den tidsram som är lagd. Är det ingen i BUN som har kurage att säga ifrån?

Grundskolan och gymnasieskolan styrs av skollagen där det bland annat regleras hur mycket undervisningstid eleverna ska få. Till detta går det åt lärare. Bara för att elevantalet minskar i varje årskurs går det inte att minska antalet klasser, varken på gymnasiet eller i grundskolan. Det finns/fanns något som heter kvalitet.

Först fick gymnasiechefen veta att från 1 jan 2010 minskar gymnasiets budget med drygt 5 miljoner kr (11 tjänster). Onsdag 7/10 minskar den med ytterligare 1,5 miljoner kr (3 tjänster) och torsdag 8/10 är det ytterligare 5 eller 6 tjänster som måste bort. Hur många miljoner till som ska sparas hittar de imorgon? Hur ska man kunna ta sådana besked på allvar? Vi har de senaste åren inte gjort annat än dragit ner, nu är smärtgränsen nådd. Jag antar att grundskolan får liknade besked, och är lika desperata.

Vad sysslar politikerna med och vad har de för koll när de hela tiden hittar nya hål? Det måste vara något fundamentalt fel när de som är satta att styra kommunen inte har mer insikt i verksamheten, och inte kan skilja på kommuninvånarnas behov och monumentbyggande.

Var tar de extrapengar som kommunen får för att inte behöva avskeda personal vägen? Bollnäs har valt att inte satsa dem på skolan i alla fall.

Istället för att satsa på sin egen skola låter man miljonerna rulla när det gäller friskolor, man har byggt en konstgräsplan som ska värmas upp med våra skattepengar för att några få ska kunna roa sig med fotbollspel i vinter. Man planerar för badhusutbyggnad och för en bandyhall. Till det finns det pengar och vi är många som undrar var de kommer ifrån? Troligen från samma skattebetalare som inte är värda en fungerande kommunal skola.

Friskolorna kan gärna få finnas, men det ska vara på lika villkor. Idag behöver friskolorna inte vara med och dela på kostnaderna för BUN, vilket alla kommunala skolor måste. Detta ger mindre pengar per elev till den kommunala skolan än till friskolan. Resultatet är inte överraskande.

Vakna alla medborgare i Bollnäs kommun, nu är det nog med idiotiska beslut och vansinnesstyre. Låt den kommunala skolan överleva!

Agneta Fondén

Torsbergsgymnasiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel