Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politik mot segregation

Elever I lite olika kanaler har en diskussion om skolan och politiken i Bollnäs tagit fart. Det är bra, skolan är viktig för samhällets utveckling.

När skolan misslyckas och barn inte lär sig grundläggande färdigheter som att läsa, skriva och räkna leder det till utanförskap, enskilt lidande – och stora samhällsekonomiska kostnader.

Men just nu är diskussionen lite förvirrad och yrvaken. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Jan Lahenkorva skriver i sin blogg att skolan i Bollnäs har alla kännetecken som utmärker en segregerad skola. Eftersom han de senaste sex åren varit ordförande för nämnden får vi utgå från att han har goda grunder för sitt påstående. Och ett stort ansvar för att det ser ut som det gör.

I kommunfullmäktige för någon vecka sedan hävdade Jan Lahenkorva att friskolan Lust & Lära inte behöver få tillträde till sjätteklassarna i de kommunala skolorna för att informera inför valet till årskurs sju. Detta därför att friskolan har så lång kö till sina platser.

Det reella skolvalet har bara de barn som står på rätt plats i kön, hävdade han då.

Om det vore så att Lust & Lära inte kan ta in fler barn skulle det sannolikt inte finnas intresse att möta elever och föräldrar och informera om sitt alternativ. Eftersom de vill ge information är det rimligen så att det finns utrymme för barn som inte ännu står i kön att söka till skolan. Precis som det finns barn som står i den kön, som när det kommer till kritan inte tänker utnyttja sin plats på skolan.

Så om man vill motverka den segregation som Jan Lahenkorva uppmärksammat vore det värdefullt om alla barn får tillfälle att få information om alternativen, eftersom vi har ett fritt skolval.

När Bollnäs fick en 7-9-skola med privat huvudman blev intresset för den väldigt stort. I kommunfullmäktige sa Jan Lahenkorva att det står 2 800 barn i kö för att få gå på Lust & Lära. Många föräldrar anmäler sitt barn till kön strax efter födseln, 12 år innan det är aktuellt att börja sjunde klass.

Det har en segregerande effekt. Barn i nyanlända familjer hamnar inte i kön lika tidigt. De barnen blir därmed hänvisade till de kommunala 7-9-skolorna. Om inte Lust & Lära får likvärdiga möjligheter att informera om sin verksamhet.

Därför skulle det vara ett sätt att motverka segregationen om de kommunala F–6-skolorna öppnar sina dörrar också för friskolor, med BUN-ordförandens och förvaltningsledningens goda minne.

Till kommande år skulle jag vilja föreslå att vi tar initiativ till en årlig mässa inför valen till ny skola, både klass sju och gymnasieskola. Till en sådan mässa skulle alla anordnare som har intresse av att informera kunna delta till självkostnadspris som utställare, enskilda och kommunala.

Peter Nordebo (FP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel