Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politik för god mat

Miljöpartiet vill ta bort momsen på ekologiskt odlad mat. Det finns exempel där man gått över till ekologisk mat tillagad på skolan och kunnat sänka sina kostnader. Bra mat behöver inte betyda dyr mat.

God mat är ett mångtydigt begrepp. Det är mycket mer än de näringsämnen en maträtt innehåller. God mat är producerad på ett gott sätt, med hänsyn till människa, djur och natur. God mat är vällagad med dofter och smaker som berikar både kropp och själ. God mat är en måltid, en mötesplats som ger avkoppling och en social samvaro.

Utifrån denna definition vill Miljöpartiet verka för att man i Hudiksvalls kommun återinför lokala tillagningskök på skolor och äldreboenden.

Vi vill ha ett skolmatslyft i hela Sverige. Dåliga råvaror ska inte maskeras med kemiska tillsatser. Tillsatser som inte är tillåtna i ekologisk mat bör inte heller få förekomma i skolmaten.

Ge måltidspersonalen tid och resurser att upphandla och laga mat från bra råvaror, som i så stor utsträckning som möjligt skall vara närproducerade och ekologiska.

Genom att säsongsanpassa råvarorna spar man både på pengarna och miljön.

Begränsa användningen av halvfabrikat då dessa ofta innehåller olika kemiska tillsatser och transfetter. Vi vill att matfettet ska vara smör, raps- och olivolja. Servera mer vegetarisk mat då köttproduktion belastar miljön i större utsträckning.

Mat måste få kosta, eftersom det är grunden till människors välbefinnande. Miljöpartiet vill ta bort momsen på ekologiskt odlad mat. Det finns exempel där man gått över till ekologisk mat tillagad på skolan och kunnat sänka sina kostnader. Bra mat behöver inte betyda dyr mat.

Vi vill att kommunerna ska få höjt statsbidrag för att bland annat kompetensutveckla måltidspersonalen.

Miljöpartiet vill att brukarna ska få ett större inflytande.

Elisabeth Gafvelin

Carina Rist

Ulla Persson

Miljöpartiet Hudiksvall

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel