Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polishelikoptern kvar i Östersund

Det blev beskedet sedan Rikspolisstyrelsen beslutat att köpa in en ny helikopter till södra Sverige.

Därmed skrotas förslaget att flytta Östersunds helikopter söderut.

Om polishelikoptern skulle försvinna från Östersund skulle hälsingarna ha fått lita till helikoptrarna i Stockholm eller Boden för att fullgöra uppdrag i landskapet.

Förslaget mötte skarpa protester från stora delar av Norrland. Bland annat protesterade moderaterna i Gävleborg, polisledningen i Jämtland, Rikskriminalpolisen och Norrlandsförbundet. Ett starkt argument för att behålla helikoptern i Östersund var att norrlandspolisens helikopter i Boden i så fall ensam skulle få täcka 60 procent av Sveriges yta, samtidigt som fyra helikoptrar i söder täcker 40 procent av landets yta.

Rikspolisstyrelsen ska också utreda möjligheterna att förstärka kapaciteten främst i norra Sverige genom ett ökat samarbete med Sjöfartsverket, när det gäller flyguppdrag som inte är direkt brottsbekämpande utan exempelvis handlar om att söka efter försvunna personer.

Beslutet att beställa en ny helikopter till Skåne har fattats av rikspolischefen Bengt Svenson efter en intern utredning om polisflygets framtid.