Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliserna med hjärna är tillbaka

/

Tv-serien "Graven" gjorde succé när den sändes i SVT 2005. Nu kommer fortsättningen "Morden", åter med Kjell Bergqvist i huvudrollen som polisen Cege Ljung.

Annons

Det är en stormig morgon i Stockholm. Fyra av skådespelarna i SVT:s nya kriminalserie "Morden" huttrar i kapp på Strandvägen. Kjell Bergqvist drar rocken om sig.
- Precis sådant här väder var det när vi spelade in i vintras. Regn och rusk och blåst, mitt ute i skärgården, säger han och kisar lidande mot kameralinsen.
"Morden" är en uppföljare till den hyllade serien "Graven", som sändes för knappt fem år sedan. Serien har premiär på onsdag i SVT 1.

kretsar "Morden" kring en specialistgrupp vid Stockholmspolisen, med kommissarie Cege Ljung i spetsen. Ett 25 år gammalt fall som troddes vara uppklarat blir plötsligt aktuellt igen.
- Allting är sig likt, det är inte så jävla stor skillnad förutom att det har hänt vissa saker: Jens och Nina har fått en relation, han är dödssjuk, Fanny har fött barn och Cege är lite halare, säger Jens Hultén.
- Men fallet har ju en annan karaktär. "Graven" var obehagligare. Blodigare och mer actiondriven, fortsätter Cecilia Nilsson.

seriens främsta styrka att omständigheterna runtomkring får minst lika mycket utrymme som själva mordhistorien.
- Till skillnad från många andra polisserier har man lagt mycket på att förklara vad det här är för figurer. Det finns något personligt som har gjort det här jävligt kul att jobba med, det är spelbart, säger Jens Hultén.
Kjell Bergqvist nickar.
- Det är skönt att få göra poliser som jobbar med huvudet och inte bara springer omkring och skriker med pistoler.
- Jag kommer ihåg när jag gjorde sex Sjöwall/Wahlöö-filmer på ett år. Det var bra betalt, man gick dit och käkade lite hamburgare och slängde ur sig några sarkastiska repliker. Men som skådis vill man ju utvecklas, säger han.

Mer läsning

Annons