Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Poliser vill stoppa egna programmet

Polisens nya rapporteringssystem döms ut av experter och anställda.

När polisens nya rapporteringssystem Pust Siebel togs i drift i början av 2013 upptäcktes mängder av problem. Utöver allvarliga buggar uppstod orimligt långa avrapporteringstider, på upp till sex timmar för enkla ärenden.

Systemets brister var så allvarliga att Rikspolisstyrelsen kort därefter beslutade att tillfälligt stoppa allt användande av systemet.

Sedan dess har systemet även dömts ut i två olika rapporter, av IBM respektive EY, tidigare Ernest och Young.

Numera används emellertid programmet igen, trots att problemen kvarstår.

Förra veckan fick huvudskyddsombuden hos Polismyndigheterna i Skåne och Stockholm däremot nog och krävde att användningen av det kritiserade rapporteringssystemet åter stoppas.

De beskriver verktyget som "ett dysfunktionellt och inkompatibelt avrapporteringssystem som leder till en alltför hög arbetsbelastning och rättsosäkerhet."

Även i Gävleborg ställer Pust Siebel till med oreda, bekräftar förbundets regionordförande Andreas Löfstrand.

– Systemet är fullt av barnsjukdomar, som gör att handläggningstiderna ökar. Det innebär att poliserna får mindre tid ute på fältet, säger han.

Tommy Persson har arbetat som polis i två år. Han och hans kollegor får nästan dagligen handskas med frustrationen som det trasiga systemet orsakar.

– Tanken med Pust är verkligen god. Om det skulle fungera som det var tänkt ersätter det två program och gör det enklare och smidigare för oss att jobba. Men där är vi inte i dag, säger han.

Enligt honom är systemet fullt av buggar samt uppbyggt på ett ologiskt sätt.

– Det finns buggar som gör att klickrutor och alternativ som måste fyllas i inte ens syns på skärmen. Och ibland måste man fylla i telefonnummer till en målsägande sju gånger innan det fastnar i systemet, trots att man gör rätt. Det är fullt av buggar helt enkelt, säger Tommy Persson.

Programmets uppbyggnad och fel gör att rapporteringstiderna ökar.

– Men det jag fruktar mest är att rättsäkerheten sätts ur spel. Om det tar två timmar att rapportera ett snatteri kanske någon drar sig för att göra det, säger Tommy Persson.

Rikspolischefen Bengt Svensson tar kritiken på allvar och uppger att han har som främsta prioritet att hitta en lösning.

– Jag har länge förstått att det finns en stor frustration med Pust och den senaste tiden har det förstärkts ytterligare. I dess nuvarande form svarar inte Pust upp mot de krav som ställts, säger han.