Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisens rättschef vägrade lämna ut allmän handling

Kammarrätten har ändrat Polismyndigheten i Gävleborgs beslut om att inte lämna ut en lönelista för samtlig personal till polisassistent Bo Lindgren. Dock fastslås att utlämnandet ska ske med vissa förbehåll. Nu vill Lindgren driva fallet till Regeringsrätten.

Hälsingland lägre löner än poliser i Gästrikland? För att se om ojämlik lönesättning förekommer inom länet begärde Bo Lindgren i december ut Polismyndighetens lönelista för all personal. Tidigare år har listan, som är allmän handling, lämnats ut utan varken sekretessprövning eller diskussion. Men den här gången vägrade Gävleborgspolisens rättschef, Benny Ericsson, lämna ut den med hänvisning till rikets säkerhet. Ett skäl som Bo Lindgren ifrågasätter.

– Det är klart att misstanken om ojämlika löner stärktes när de var helt ointresserade av att lämna ut listan, säger Bo Lindgren som pensionerades i juni efter 43 år i polisyrket.

I mars fastslog Kammarrätten att Lindgren har rätt att få ut lönelistan efter att förbehåll utifrån sekretesslagen upprättats. Benny Ericsson formulerade då ett restriktivt förbehåll.

– Det är helt fruktansvärt. De hotade att stämma mig om jag diskuterade löner med mina kollegor och hävdade att det var ett brott mot tystnadsplikten, säger Bo Lindgren.

vända i Kammarrätten i juni underkändes delvis förbehållet.

– Det är lite klåfingrigt, kommenterar Benny Ericsson Kammarrättens nya dom.

– Jag har inte satt mig in i det där med löner så jag vet inte hur det ser ut. Ärligt talat så är jag inte så intresserad heller, säger rättschefen.

Nu vill Bo Lindgren att hans sak prövas i Regeringsrätten.

– Jag vill hävda att offentlighetsprincipen ska gälla fullt ut. Det här är en viktig principiell fråga för demokratin, säger han.