Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisens råd för att slippa bedrägerier: "Försök tänka till vad det finns för risker"

Falska barnbarn, kringresande ficktjuvar, bluffakturor och internetbeställningar som aldrig levereras – ja, det finns många sätt att lura av folk pengar. Men är man lite vaken går det att undvika att falla i fällan. Det menar kriminalkommissarien Rickard Eriksson, som i veckan besökte SPF seniorerna på Färilafolkan.

Många äldre är oroliga över att bli lurade och bestulna – och med all rätt, för det händer då och då. Rickard Eriksson är utredningschef på polisen i Hälsingland och besökte i veckan pensionärerna i Färila för att berätta om de vanligaste bedrägerierna.

Exempelvis kan en tur till bankomaten leda till att man blir av med pengar eller kontokort. Han berättar om en kvinna med rullator i Söderhamn som tog ut pengar från automaten, stoppade ner dem i väskan och sedan mötte en man som ville ha hjälp med vägbeskrivning.

– Kvinnan ville hjälpa till, det vill nästan alla, och försöker förklara var han ska gå. Medan hon beskriver kommer kompisen till den andra och drar plånboken.

Läs också: Blombedragare lurar äldre

Andra kan fråga om att få växla pengar eller liknande för att få personen att plocka fram plånboken. Eller så kan någon stå bakom vid bankomaten och se koden till kontokortet.

– Sedan följer de efter och ser att man bor i ett visst hus. Efter det kanske man får ett inbrott.

Läs också: Bedrägerier med kontokort ökar kraftigt: "Risken att åka fast är ganska liten"

Det är därför viktigt att vara observant, påpekar Rickard Eriksson.

– Det är klart man ska hjälpa turister som vill ha vägbeskrivning, men försök tänka till vad det finns för risker. Visa inte koden, stäng väskan, ha den inte hängande så att det är lätt att komma åt den. Små saker gör skillnad.

Den typen av brott begås ofta av kringresande kriminella som är svåra att få fatt på. Men även i hemmet kan man råka illa ut av samvetslösa individer. Det finns exempel på personer som låtsas vara barnbarn och vill låna pengar av äldre med dålig syn och försämrat minne.

– De lyckades inte varje gång, men det räcker att de kan lura någon.

Det kan också komma någon som säger sig vara från elverket, räddningstjänsten, hemtjänsten eller liknande och knacka på. Kanske ringer de innan och har på sig rätt sorts kläder. Det känns vardagligt och det är lätt att släppa på garden.

– Hur förebygger man det? Det är ganska lätt egentligen. Om någon okänd vill komma in i lägenheten för att kolla saker, tänk till varför? Ställ motfrågor. Säg att du vill ringa och kontrollera det, begär legitimation, ta kort på dem. Då vill de ofta inte vara med.

Läs också: Företaget som lurar kunderna

Ett annat exempel är när någon vill komma in och få ett glas vatten. Då är många hjälpsamma, men ser inte kompisen som väntar utanför.

– Man tror ju gott om folk, ett glas vatten är ingen stor grej. Personen får sitt glas vatten i köket. Då är dörren olåst och vad har man i hallen – nycklar och plånböcker. Det är som serverat.

Det är i stort sett alltid under dagtid och på vardagarna de här sakerna inträffar, berättar Rickard Eriksson.

– Det ska verka så vanligt som möjligt. De kan också försöka ta betalt för att kolla brandvarnare till exempel. Det finns inget seriöst företag som gör på det sättet. Men ibland lyckas de.

Bluffakturor är en annan sak som många råkar ut för. Där har Rickard Eriksson ett tydligt budskap.

– Ni ska inte betala dem, kom till polisen och gör en anmälan om försök till bedrägeri. Det står ofta ett hot, att om man inte betalar blir det inkasso. Men har ni inte beställt något, prata med en anhörig om det eller gå in till polisen.

Läs också: Nätbedragare lurade kvinna i Hudiksvall – polisen uppmanar till försiktighet

Han rekommenderar också försiktighet vid beställningar och betalning i förväg på internet.

– På Blocket är det jättevanligt att det man betalar inte kommer. Det är en risk, det måste man ha med sig, särskilt när man betalar innan man har fått.

Det är ofta varor som upplevs billiga och inte kostar så mycket, kanske en barnvagn för tusen kronor. Många ser annonsen och vill köpa, men får aldrig någon vara.

– Inte alla kommer att gå med på att sätta in pengar i förväg, men det räcker om det är tio av tusen. När vi begär ut kontoutdrag hos den som har fått pengarna ser vi att jättemånga insättningar har gjorts.

Bedrägerier per telefon blir allt vanligare. En av pensionärerna på plats är Ingrid Sandström från Korskrogen. Hon berättar om flera telefonsamtal där det lockas med stora vinster.

Läs också: Telefonförsäljare lurar äldre

– En ringde klockan fyra på morgonen till oss. Då hade vi vunnit 25 000 dollar. Sedan ringde de från Keno och sa att jag hade vunnit 10 000 kronor. De vill ju ha mitt kontonummer, men som tur är kan jag inte det, säger Ingrid Sandström, och alla skrattar gott.

– Ja, låter det för bra för att vara sant, då är det förmodligen så, säger Rickard Eriksson och påminner om att svenska seriösa företag inte försöker få ut någons kontonummer.

Han slutliga råd till åhörarna är – tänk till lite.

– Se inte bara tjuvar överallt, för så är det inte. Men man kan ändå förebygga någon sådan här händelse. Det kan vara små saker som kan hjälpa till så att man inte hamnar i de här situationerna.

Sonja Kristiansson från Färila är en av många som är nöjd med besöket från polisen.

– Det var bra, han är en hemskt trevlig pojke och det gick lätt att ställa frågor.

Läs också: Liga lurar äldre kvinnor

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här:

Iphone: App Store

Android: Play Butik