Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisens nästa steg i utredningen av bussolyckan: "Ska i detalj gå igenom bussen och dess skick"

 
Bussolyckan i Härjedalen
Visa alla artiklar

Polisen kunde under måndagen slutföra utredningsarbetet på olycksplatsen vid Siksjön, där en buss med ungdomar körde av vägen på söndagsmorgonen. På tisdagen ska man kolla närmare på bussen för att se hur skadorna på den hänger ihop med vad man hittat på vägen.

LÄS OCKSÅ: Brandmännens tårar efter bussolyckan i Härjedalen: ”Jag grät i sju kilometer”

– Vi kommer att i detalj gå igenom bussen och dess skick, säger Peder Jonsson, kommunikatör vid polisens regionlednignscentral.

Det är än så länge oklart hur länge det kommer att ta att genomföra dessa utredningar. Antingen blir man klara under tisdagen, eller så behöver man mer tid på sig.

Man vill också hålla fler förhör med passagerare, men här för man en dialog både med sjukvård och anhöriga för att se vad som är möjligt att göra i dagsläget.

– Det börjar bli ett stort utredningsmaterial. Det pågår också en sammanställning av vad som sägs i förhör, men den förs ju parallellt, säger Peder Jonsson.

LÄS OCKSÅ:Tung stämning i Sveg dagen efter – polisen: "Det är surrealistiskt"

Enligt vissa uppgifter ska bussen ha underkänts vid två besiktningar så sent som i höstas, men polisen kan ännu inte säga någonting utförligt om bussen. En så kallad okulär besiktning genomfördes dock under måndagen, men nu ska det alltså göras en mer noggrann undersökning. Man ska bland annat försöka se hur skador på bussen hänger samman med vad man hittat vid olycksplatsen.

Enligt tidningen Expressen har Statens haverikommission skickat två utredare till Härjedalen. Dessa samlar in fakta för att eventuellt kunna göra en haveritutredning.

– Vi försöker titta på vad som har hänt på plats. Vi har mätt upp sträckor och avstånd på platsen. Och tittat på bussen. Men det är än så länge bara vårt eget arbetsmaterial. Vi har inte tagit in andra uppgifter, säger Claes Hedbom, haveriutredare, till Expressen.

LÄS OCKSÅ: Skolresan som fick ett tragiskt slut – sammanfattning av dödsolyckan