Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisens ingripande filmades: "vi måste göra vårt jobb oavsett om folk tycker om det"

Med rubriken "polisbrutalitet" publicerades en film på internet där polisen ingriper mot ungdomar i centrala Hudiksvall.

– Vi ska använda dialogen som verktyg. Men för att fullfölja vårt uppdrag kan det krävas våld om det är vad vi möts av, säger Mikael Johansson som är förundersökningsledare vid polisen i Hudiksvall.

Läs mer: Ungdomar härjade i garage - kastade burkar mot polisen

Sedan någon vecka tillbaka har en grupp ungdomar i knappa femtonårsåldern från Hudiksvall och Nordanstig kommit i konflikt med polisen vid två tillfällen. Vid ett tillfälle omhändertogs en berusad 13-årig flicka och en jämnårig pojke. Ungdomsgruppen följde då efter till polishuset i avsikt att frita sina kamrater, utan att lyckas.

Det är egentligen inget nytt att polisens ingripanden kan upplevas som provocerande menar förundersökningsledare Johansson.

– Det finns saker som folk inte tycker om att vi gör, men vi måste göra vårt jobb oavsett om folk tycker om det. Folk ska inte agera fysiskt mot oss för då måste vi ingripa med våld, säger Mikael Johansson.

Han vill inte medge att enskilda poliser kan känna ett motstånd mot att använda våld mot barn så unga som 13 år. Polisen är beväpnad med batonger, pepparspray och skjutvapen. Det är en bedömningsfråga när sådan användning är befogad framhåller förundersökningsledaren.

Läs mer: Ungdomar attackerade polisen: "Det är inte acceptabelt"

– I Gävleborg är polisen väl utbildad för att hantera situationer som de möter. Om vi möter våld så kan vi använda våld oavsett om den vi ingriper mot är 12 eller 92 år gammal, säger Mikael Johansson.

Filmen som numera är borttagen, går inte längre att se, visar ungdomar som inte följer polisens uppmaningar. Om det är ungdomar ur samma grupp är oklart, liksom när händelsen inträffat. Däremot bedömer polisen att filmen underlättar bevisläget vad gäller ungdomar som gör våldsamt motstånd. Publiceringen innebär också ett brott mot personuppgiftslagen, PUL, framhåller Mikael Johansson.

– Vi måste hantera att bli filmade under tjänsteutövningen även om det är otrevligt för den enskilde polisen. Det gör det viktigare med snabba och korrekta ingripanden, säger Mikael Johansson vid Hudiksvallspolisen.

Läs mer: Ledare: Väckarklocka när unga tonåringar ger sig på polisen

Efter händelserna med ungdomsgruppen har polisen tagit initiativ till ett närmare samarbete med socialtjänsterna i Hudiksvall och Nordanstig samt med fritidsledarna. Flera av ungdomarna är så unga att de inte kan lagföras och lämnas i stället över till socialtjänsten. – Vi har fått ett bra gensvar men vi vill få socialtjänsten att fungera bättre på jourtid. Det är inte optimalt med en socialjour som kan befinna sig i Gävle just då, säger Mikael Johansson.