Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen varnar för konsekvenser av buskörning i A-traktorer – även föräldrars körkort i fara

Den senaste tiden har flera ungdomar i Ljusdals kommun åkt fast för olovlig körning i så kallade epa-traktorer, som körs betydligt snabbare än vad som är lagligt. Det är ett lagbrott som kan ge stora konsekvenser för såväl ungdomar som föräldrar, varnar polisen.
– Det kan även bli så att föräldrarnas körkort omhändertas, säger Rickard Eriksson, utredningschef på polisen i Hälsingland.

En bil som är ombyggd och får köras av 15-åringar med mopedkörkort kallas A-traktorer, eller EPA-traktorer om de är registrerade före 1 april 1975.

En A-traktor ska vara konstruerad för att kunna köras i högst 30 kilometer i timmen. Men många går betydligt snabbare än så, och polisen har tagit emot ett stor antal klagomål från kommuninvånare som störs eller känner sig oroade av ungdomarnas buskörning.

– Folk har ringt in jättemycket för att de tycker epa-traktorerna går för fort, och att de buskör. Vi vill att folk ska känna sig trygga så då måste vi göra något, säger Rickard Eriksson.

Därför har polisen på senare tid lagt extra fokus på att kontrollera A-traktorer de har stött på längs vägarna – och med visst resultat. I november blev en pojke av med sitt fordon efter en färd i hela 130 kilometer i timmen på en väg i Korskrogen.

Läs också:

Försökte köra ifrån polisen med epatraktor – i 130 kilometer i timmen

Senare samma månad var det en tjej och kille i Ljusdal som blev fast i en kontroll med en felaktigt inställt fordon. I december beslagstogs en annan A-traktor i området och hittills i januari har två grabbar i Ljusdal, en i Färila och en i Järvsö åkt fast när de körde för fort i sina A-traktorer.

Läs också:

Tonåring körde trimmad A-traktor - misstänks för olovlig körning

Fordon som gick att köra för fort beslagtagen av polisen

16-åring misstänkt för olovlig körning – A-traktor kördes som personbil

I samtliga fall misstänks ungdomarna för olovlig körning, ett lagbrott som ses allvarligt på och kan ge stora konsekvenser vid en fällande dom.

– Det är samma brott som att man skulle ha hoppat in i en vanlig personbil och kört iväg, säger Rickard Eriksson.

Straffet för olovlig körning är dels att de blir av med körkort, i det här fallet sitt AM-kort, ett traktorkörkort.

Läs också: Pojke blir av med körkortet efter åktur i olaglig a-traktor

Men det slutar inte där. Det kan också bli svårt för ungdomarna att få sitt lämplighetsintyg inför övningskörning till B-körkort.

– Om man är ute och kör bil utan övningskörning och körkort, vilket de blir dömda för, så kanske man inte betraktas som lämplig att övningsköra. Det är risk att det blir så. Sedan blir det förstås böter. Men det brukar inte vara det stora problemet. Det är körkortsbiten.

Rickard Eriksson vill därför sätta upp ett varningens finger till ungdomar som tar lätt på reglerna kring A-traktorer.

– De här ungdomarna är ofta väldigt motorintresserade och kanske till och med går på vissa program som har med sådant att göra, som fordonsteknisk och så vidare. Det kan bli problem för dem i skolan när de inte har behörighet. Det kan vara bra att veta.

Men även föräldrarna kan råka riktigt illa ut om de inte har koll på sina barns fordon och körvanor. I flera av de senaste händelserna i kommunen misstänks även föräldrarna för tillåtande av olovlig körning.

– Det kan även bli så att föräldrarnas körkort omhändertas. Det är en följd som kan bli vid de här tillfällena vid vissa omständigheter. Man har inte gjort tillräckliga åtgärder för att hindra sin son eller dotter att köra de här olovliga fordonen.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här:

Iphone: App Store

Android: Play Butik