Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen varnar för "irländska stenläggare"

Kringresande hantverksfirmor från Irland och England knackar just nu dörr i bostadsområden i Hälsingland. Polisens råd är att tacka nej till tjänsterna som erbjuds.

- Man ska definitivt inte gå in i något avtal med dessa, säger Sune Nordh vid polisen.

Polisen i södra Hälsingland har fått in flera rapporter om att så kallade irländska stenläggare just nu befinner sig i trakterna kring Bollnäs, Söderhamn och Ovanåker.

- Det här är ett problem som har funnits i säkert tio år nu. Det började i södra Sverige men har spridit sig norrut, säger Sune Nordh.

Firmorna, som ofta uppger att de kommer från Irland eller England, åker runt i bostadsområden och erbjuder sig att till en billig penning utföra sysslor som plattläggning eller asfaltering av garageuppfarter, dränering, murning och så vidare.

Personer som jobbar åt firmorna har varit inblandade i bedrägerier och stölder, enligt polisens Sune Nordh. Han uppmanar alla som får besök av eller ser dessa firmor att vara observanta, göra iakttagelser och därefter ringa polisen.

- Vi är intresserade av att veta var de befinner sig. Och givetvis ska man kontakta grannarna och meddela läget.

I Ovanåker fick ett gift par inom ett dygn fyra besök av en och samma firma, trots att de hade varit tydliga från början och tackat nej.

- De var inte otrevliga, men det kändes olustigt när de kom så många gånger, säger kvinnan.