Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen varnar för bedrägerier mot äldre – låtsas vara läkare och poliser

Falska läkare ringer upp äldre personer och försöker sälja på dem dyra mediciner. Om bedragarna inte lyckas ringer de igen – och utger sig för att vara poliser.
Nu har polisen gått ut med en varning på Facebook.

Den falska läkaren ringer och försöker övertyga personerna om att sälja på dem mer effektiva mediciner för stora belopp. Polisen har tidigare varnat för tillvägagångssättet, men nu har bedragarna hittat nya vägar.

När bedragaren inte lyckas ringer istället en falsk polis till samma person och berättar att de är den falska läkaren på spåren. För att kunna få fast brottslingen behöver polisen hjälp av den äldre, som uppmanas att föra över pengar till bedragaren. Den falske polisen påstår då att överföringen ska användas som bevisning mot bedragaren.

Polisen har nu gått ut med en varning på Facebook. Den gäller framför allt norra Stockholm, men flera liknande fall har tidigare figurerat i media, bland annat i Dalarna.

Na.se skriver om att polisen i Örebro län fått in ett tiotal anmälningar om falska läkare. Samtliga som drabbats i Örebro län heter Rut och är födda på 30-talet.

– Jag kan inte svara på om det är någon som faktiskt betalat in summan än. Men det rör sig om allt från 70 000 till 30 000 kronor, säger Anders Sjöberg, kommunikatör vid polisen i Örebro till Na.