Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen som blev företagare: "Hela livet är en slump"

Lennart Andersson var 19 år då han var färdigutbildad polis. Men han stannade bara drygt 10 år i yrket innan han valde att enbart satsa på sitt och fruns företag.
Nu fyller Lennart 70 år och har svårt att se sig själv sluta arbeta.
– Jag trivs så himla bra här, säger han.

Lennart Andersson startade företaget Alac AB med sin fru Christina för drygt 50 år sedan. Då sålde de plastdekaler med främst hundmotiv för att fästa på bilfönster. I dag är de den största leverantören av hundkoppel, halsband och hundselar till grossister runt om i Sverige och Norge. Allt tillverkas i Bjuråker i en 800 kvadratmeter stor fastighet som ligger intill Lennarts och Christinas hus i Kyrkbyn. Här arbetar tio personer.

– Vi gör en hundsele på en minut i våra symaskiner, då är det ingen idé att flytta produktionen från Bjuråker till utomlands, säger Lennart Andersson när han visar runt i lokalen.

På hyllorna finns färgglada koppel och på flera ställningar hänger kohudar som ska bli koppel och skärp. När jag frågar hur företaget gick från att sälja plastdekaler till hundkoppel svarar Lennart Andersson med ett leende.

– Hela livet är en slump.

Via bekanta kom Lennart och Christina i kontakt med Tärnsjö garveri och därifrån köpte de utskurna läderremmar som de flätade hundkoppel av. Och på den vägen är det.

Men innan Lennart valde att satsa fullt ut på företaget arbetade han som polis. Även det yrkesvalet var en slump då han inspirerades av en kompis. Som polis arbetade Lennart främst som hundförare. Hans schäfer, Ingjaldstorps Bore, var en av Sveriges bästa polishundar och under åren i polistjänst fick de bland annat jaga brottslingar som rymde från ett fängelse och bevaka Haga slott när det var statsbesök.

– Jag känner till vartenda träd där i parken, säger Lennart.

Lennart är född i Iggesund men uppvuxen i Svedjebo i Bjuråker. Han gick i skolan i Lia och Kyrkbyn i Bjuråker innan han började realskolan i Ljusdal. Som sextonåring gjorde han lumpen och tre år senare var han färdigutbildad polis. Han arbetade som polis i Nynäshamn och Handen i Stockholm innan de flyttade hem till Bjuråker igen 1977. Och efter sju månader som polis i Hudiksvall slutade han. Det var friheten som fick honom att vilja satsa på det egna företaget.

– Visst har jag jobbat mycket men det är självförvållat. Med företaget så har jag haft nära till jobbet och jag har inte behövt pendla, jag har kunnat välja min arbetstid, säger han.

I år har han och hustrun Christina varit tillsammans i 52 år.

– Vi var tonåringar då vi träffades. Hon bodde i Norrbo och jag i Friggesund så jag åkte en del moped mellan, berättar Lennart.

De har två barn tillsammans, Mark och Mathias. Mark jobbar i företaget.

– Jag trivs så bra här. Det finns de som undrar varför jag inte är ledig och hemma. Men jag vill vara med här där det händer, jag har jättesvårt för att sluta jobba, säger han.

Hur ska du fira födelsedagen?

– Jag har inte så mycket övers för födelsedagar, säger Lennart.

Men Christina berättar att det kommer att bli lunch och tårta tillsammans med arbetskamraterna.