Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen ska komma närmare medborgarna

2014 ett historiskt år för polisen i länet, Polismyndigheten i Gävleborgs län läggs ner vid kommande årsskifte.

Landets 21 olika polismyndigheter och Rikspolisstyrelsen ska slås ihop och bilda en enda polismyndighet 2015. Det är alltså det allra sista året för Gävleborgspolisen som egen myndighet. Men istället för att känna sorg och vemod så är vi fulla av framtidstro och engagemang inför något nytt som ska bli bättre, starkare, mer enhetligt och mer tillgängligt för allmänheten

För att skapa en ännu starkare relation med medborgarna så arrangerade Polismyndigheten i Gävleborg ett öppet möte med allmänheten i Gävle den 29 januari. Detta tillsammans med Genomförandekommittén som driver polisens omorganisation till en gemensam nationella myndighet. Hela året kommer det arrangeras liknande möten med allmänheten runt om i landet, men Gävleborg var först ut och över 100 personer kom till Spegeln för att delta, fråga, samtala, klaga och debattera. Gävleborgspolisen var där för att svara, men framför att för att lyssna – och vi hörde!

Både representanter från olika organisationer och enskilda privatpersoner bidrog med viktiga synpunkter om polisens verksamhet, både positiva och negativa. Nu är det vår ambition och uppgift att skapa utrymme för detta i vår verksamhet, göra förändringar och förbättringar som grundar sig i en större närhet till medborgarna - dem vi är till för.

De tankar vi fick ta del av handlade bland annat om återkoppling till brottsoffer där vi redan bedriver ett förbättringsarbete som lett till ökad nöjdhet i en stor undersökning nyligen. Ett mer metodiskt arbete med ungdomar och samverkan med andra myndigheter är också ett arbetssätt vi utvecklat för att möta vårt uppdrag att minska brottsligheten och öka tryggheten.

Medborgarna önskar fler och nya forum för kontakt med polisen. Där har vi lärt oss mycket av detta möte och i Gävleborg kommer vi att bjuda in till fler under 2014. Förbättringar av webbplatsen Polisen.se, en större tillgänglighet och lokalkännedom på 11414, kommunpoliser och ett medvetet mångkulturellt arbete är andra frågor som vi kommer att fortsätta att jobba aktivt med framöver; inte minst efter dialogen med allmänheten.

Den nya nationella polismyndigheten 2015 har som uttalat mål att komma närmare medborgarna, men det är också en ambition vi har lokalt i Gävleborg under det historiska året 2014.

Christina Forsberg

länspolismästare, Polismyndigheten i Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel