– Jag tror att saker är annorlunda i många andra länder, men folk vill göra rätt och jag vill hjälpa dem att göra rätt, säger Ljusdalspolisen Kristoffer Halvarsson.
Inför en fullsatt matsal på Kulthammar på måndagskvällen berättade han om några av de lagar och regler som vi i Sverige tar för självklara, men som för asylsökande kanske inte alls är lika givna.
Med hjälp av en tolk förklarade Kristoffer Halvarsson till exempel om vem som får köpa alkohol, att det är olagligt att bära kniv, hur dyrt det kan bli om man glömmer bilbältet och att lagen kräver att man måste bära cykelhjälm tills man är 15 år gammal. Vidare berättade han om när man ska ringa 112 och när det är bättre att ringa 114 14.

Mycket bra information, tyckte Mohammed Hussei Jaffer från Irak, som hade hört en del förut men som fick lära sig lite nytt också. Inte minst om synen på bilkörning och alkohol, som skiljer sig från hemlandet.
– Att dricka alkohol och köra bil, i Irak är det inga problem. Men här är det hårdare, säger han och syftade på promillegränsen som Kristoffer Halvarsson också tog upp.

Men föreläsningen handlade inte bara om klargöra vad som är tillåtet och inte, utan det var också en chans för polisen att visa upp sig och berätta hur de arbetar. Många nyanlända kan vara avvaktande när de träffar polisen i Sverige, de vet inte vad de har att förvänta sig, berättar Kristoffer Halvarsson. I det läget tycker det är viktigt att polisen tar första steget.
– Det är viktigt att vi får kontakt med dem och de med oss, säger han.
Under föreläsningen underströk han också att den svenska polisen inte är korrumperad, att polisen ska behandla alla likadant, oavsett ursprung, ålder, kön eller sexuell läggning och att alla ska höra av sig om något händer.
– Man ska aldrig vara rädd för att ta kontakt med polisen, säger Kristoffer Halvarsson.