Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen och kommunpolitiken

Ska poliser kunna engagera sig kommunpolitiskt? Frågan kan tyckas lättbesvarad. Och det var den nog också till nyligen då Polismyndigheten i Västerbotten bestämde sig för att svara nej på den frågan, och förbjuda tre poliser i länet att fortsätta med sina politiska uppdrag vid sidan om arbetet. För detta beslut har de dessutom fått arbetsgivarverkets stöd.

Annons

Nu är det förvisso inte ett generellt förbud som har utfärdats, utan mot det faktum att de här tre poliserna, en Moderat och två Socialdemokrater, sitter i varsin socialnämnd. Och där ledningen för polismyndigheten menar att det kan föreligga sådana intressekonflikter mellan å andra sidan uppdraget som nämndsledamot, där de i politikerrollen blir bundna av socialtjänstens sekretess, och å andra sidan yrket som polis, där det alltid föreligger en skyldighet att rapportera brott.

En konflikt som enligt polisledningen kan skada allmänhetens förtroende för polisen.

Låt mig börja med att ge polisledningen rätt. Det kan finnas en konflikt där de båda uppdragen kan komma att strida mot varandra. Men det här är inte något ovanligt. Och det är långt ifrån bara poliser som hamnar i intressekonflikter. Det kan exempelvis gälla lärare som sitter i en utbildningsnämnd, lantbrukar som sitter i en miljönämnd eller idrottsledare som sitter i en fritidsnämnd. Eller för den delen en praktiserande advokat som sitter som ordförande för riksdagens justitieutskott.

Och för att undvika de här konflikterna är det upp till de berörda personerna att anmäla jäv.

Skulle inte de berörda personerna klara av att hantera de här situationerna så skulle utan tvekan problem uppstå. Och då skulle polismyndigheten behöva ingripa, för att inte allmänhetens förtroende för polisen skulle komma att skadas.

Men då mot den enskilda personen. Att utfärda ett generellt förbud, som nu gjorts för poliser i socialnämnder, borde endast komma i fråga i den händelse att problemen med poliser som hamnar i jävskonflikter var ett utbrett problem.

Men så är inte fallet. Inte bland de nu berörda poliserna, där en av dem har suttit i sin socialnämnd i 17 år, och heller inte på annat håll i landet där poliser sitter i socialnämnder.

Däremot så skadar det här agerandet från Polismyndigheten i Västerbotten allmänhetens förtroende för polisen. Polisen borde jaga bovar, inte poliser som gör en samhällsinsats även på fritiden.

Mer läsning

Annons