Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen Mattias Fredlund: "Morden är facit på vad som händer när fler bär kniv"

Inom ett halvår har två män i Söderhamn mist livet efter att ha blivit huggna med kniv. Frågan är om folk i dag i större utsträckning har kniv på sig.
– Ja tyvärr upplever jag att det blir vanligare och vanligare att unga bär kniv, säger Mattias Fredlund, ungdomsutredare vid polisen i Söderhamn.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) ligger antalet anmälda brott om olaga innehav av kniv på en rekordhög nivå. Men i Söderhamn minskade det förra året från 30 till 23 anmälda brott.

Läs också: Två begärs häktade i sin frånvaro

– Att siffrorna går upp och ner har olika förklaringar. Man kanske inte gjorde lika många ingripanden 2015. Man ser ju oftast inte att någon har kniv på sig och när det anmäls är det för det mesta för att man hittat en kniv i samband med att man har omhändertagit någon för fylleri eller liknande, säger Mattias Fredlund.

Det har varit två incidenter i Söderhamn där människor har mist livet. Är det en konsekvens av att fler bär kniv?

– Det är jag helt övertygad om. Morden är facit på vad som händer när fler bär kniv, säger han.

Sven Granath är kriminolog och forskare på Brå. Han säger att även fast rikssiffrorna är högre än tidigare så finns det inget som tyder på att unga i större utsträckning bär kniv i dag.

– Det är snarare tvärtom. Undersökningar bland niondeklassare visar att det minskat och enligt sjukhusdata har antalet patienter som kommer in med knivskador blivit färre, säger han men tillägger.

– Sedan kan det mycket väl vara så att det har ökat i Söderhamn där utvecklingen mycket styrs av några få individer.

Tidigare var Söderhamnspolisen ofta ute och informerade på skolor om risker med att bära kniv. I dag görs inget sådant arbete och det tycker Mattias Fredlund är synd.

– Jag tror att många inte förstår konsekvenserna av att bära kniv. De flesta har ingen tanke om att de ska mörda, men tillfälligheter gör att en kniv kommer fram och då kan det gå illa, säger han.

Läs också: Staffangymnasiet efter Ljusnedådet: "Händer det igen?"

Enligt Sven Granath finns en överrepresentation av unga bland de som bär kniv och han ser klara problem med kombinationen unga, med dålig impulskontroll, och kniv.

– Det är naturligtvis inte bra. Ibland räcker det med att en kompis har kniv för att det ska vara fara för liv, säger han.

Kniv är det valigaste mordvapnet i Sverige. Vid omkring 40 procent av alla mord används kniv och ofta är det även alkohol inblandat.

Läs också: Bilden av bråkiga asylboenden felaktig

Mattias Fredlund säger att poliserna ute på fält gör ett bra jobb och att de ingriper när de ser något, men för att komma åt problemet måste informationen bli bättre och vuxenansvaret större.

– Ett stort ansvar ligger såklart på föräldrarna och att de håller koll på att deras barn inte bär kniv. Det är de som i första hand ska uppfostra sina barn. Men sedan ger det kanske mer tyngd om det även kommer information från polisen, säger han.

I och med polisens omorganisation med kommunpoliser som ska jobba mer förebyggande på skolor och ungdomsgårdar hoppas Mattias Fredlund att man ska kunna nå ut till ungdomar innan det är för sent.

– I dag känns det som att många inte tycker att det är så farligt att bära kniv, eller att de känner att de måste ha kniv för att skydda sig. Den attityden måste förändras, säger han.

Se också: Manifestation för freden i Yazan Alosh namn