Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen Marcus jagar i Djupa: "Det viktigaste är naturen, inte att skjuta"

Från att jaga bovar till att jaga älg, polisen Marcus Rostedt jagar i Djupa utanför Segersta där hans sambo har sommarstuga. Vi följde med Marcus under premiärdagen av årets älgjakt.

Marcus var en av jägarna vi följde i årets livesändningen från älgjakten. Här kan ni se reprisen:

En efter en svänger bilarna upp till slakteriet där jaktlaget samlas inför älgjakten. Markus Rostedt är en av jägarna som kommer in i lokalen och möter upp kamraterna i jaktlaget. Marcus och hans sambo Lena har kommit upp till Djupa från vardagen i Stockholm.

– Vi tog över svärföräldrarnas sommarstuga för cirka fem år sedan. De har haft stugan här sedan 70-talet, berättar Marcus.

Läs även: När jakthunden tar sin första älg: "Det blir lite fuktigt i ögat"

Intresset att ge sig ut i skogen och jaga älg väcktes för några år sedan efter att han följt med sambon ut i skogen. Marcus arbetar till vardags som polis i Stockholm där han arbetar med hund- och hästverksamheten i Stockholm. Men att jaga bovar och älg skiljer sig åt.

– Det man har med sig är väl att det ska vara ordning och reda, annars så skiljer det sig rätt så mycket åt.

Passen lottas ut och för dagen ska vi sitta på ett kalhygge. Efter en kort bilresa och promenad ut i skogen når vi hygget där vi ska sitta under dagen. Utsikten är slående över Ljusnans dalgång.

Läs även: Jaktminnen vid det gamla passet: "Hornen blänkte så vackert i morgonsolen"

Marcus slår sig ner, gör sig bekväm och tar upp geväret och tittar i kikarsiktet för att se om det står en älg och lurar i buskarna.

– För mig är det inte viktigast att få skjuta utan få vara ute i naturen. För tre år sedan satt jag på det här passet med min sambo, men då var hygget mycket mindre,

Vi sitter tysta och blickar ut över hygget. Timmarna går och ingen älg syns till. Plötsligt så hörs ett skall, och sedan skott i tät följd. Efter ett samtal till jaktledaren så visare det sig att skotten kom från ett anslutande jaktlag.

Läs även: På pass för 57:e året

Vi blickar upp över hygget och ser en lysande orange keps som vandrar mot oss. Det är hundföraren Pär Johansson. Jakthunden kommer fram till oss och rullar sig runt på marken nedanför oss. Ett tecken på att det inte finns någon älg i närheten.

– Än så länge har det varit väldigt lugnt. Det är varmt och ont om älg. Hade hon fått upp vittring på en älg hade hon inte legat så där bekvämt utan då blir det full fart, berättar Pär Johansson.

Pär försvinner ner i skogen och Marcus berättar om förra årets lyckade jakt.

– Jag sköt två kalvar förra året, då var det Pärs hund som hittade dem. Rena lyckoträffen att skjuta två älgar på första jakten.

Cirka trettio stycken jägare jagar tillsammans i Djupa. En mix av män och kvinnor i olika åldrar och i årets jakt har de tio djur tilldelta, fem stora och fem små.

– Att sitta i skogen så här är tid för eftertanke, berättar Marcus under tiden som han fortsätter att blicka ut över hygget.

På premiärdagen för årets jakt i Djupa blev det inga älgar eller ens några observationer.

– Sista timmarna så här kan ibland tålamodet försvinna. Sakta åker telefonen upp eller så börjar man tälja en pinne för att sysselsätta sig. Men man vet aldrig, när som helst kan det ju komma en älg springandes över hygget, berättar Marcus Rostedt.

TV, här kan du se när reporter Johan Bodell försöker locka fram en älg åt Marcus Rostedt med ett lockrop:

Få koll på vad som händer i din närhet med vår app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!