Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen lade förundersökning samma dag, trots att Wicksell hade hotet inspelat

När Kristina Wicksell från Hudiksvall engagerade sig i kampanjen ”Inte er kvinna” blev hon hotad. Trots telefoninspelning av hotet så lade polisen ned förundersökningen. ”Spaningsuppslag saknades”.

Läs mer: Efter antirasismkampanjen väljer hon att tala om hoten

Något större arbete med att skapa spaningsuppslag, som att begära ringlistor från telefonbolaget, eller att lyssna på inspelningen lär polisen inte ha hunnit med eftersom förundersökningen lades ned samma dag som anmälan. Dessutom ansågs straffskalan för hotet vara för lågt för att förtjäna en dyrbar polisinsats.

Att polisen inte prioriterar hot och hat högre underminerar förtroendet för polisen, både när det gäller polisens vilja och förmåga. Ännu mer skaver det när spaningsarbetet lämnas över till medborgarna själva. Nätsajten ”Inte rasist, men” har nu publicerat samtalet med Wicksells godkännande i syfte att få in tips vem hotaren är. Tips som sedan kommer att lämnas över till polisen.

Det är inte första gången andra får träda i polisens ställe för att leta vittnen och identifiera förövare.

En person misshandlades i centrala Uppsala av nazister 2013, polisen lade ned utredningen efter ett halvår, trots att man hade en film, för att de inte kom vidare. Men när Upsala Nya Tidning granskade filmen ruta för ruta kunde två nazister pekas ut och det ledde så småningom till rättegång.

Läs mer: Kan kommunalpolis vara lösningen för polisens kris?

Polisens oförmåga att hantera brott som drabbar personer och egendom urgröper förtroendet och tillit för polisen. Polisreformen är underfinansierad, Sverige har minst antal poliser per tusen invånare i jämförelse med andra liknande länder och polisens ledning har förbrukat förtroendet hos både fack och delar hos allmänheten. För få och för dåligt ledda alltså.

Om man blir hotad som opinionsbildare så ska det inte råda något tvivel om att polisen gör sitt yttersta för att hitta förövaren och att det ytterst är det som garanterar en fri opinionsbildning inom den demokratiska statens gränser. Det är därför som fallet Kristina Wicksell är en angelägenhet för oss alla.

Läs mer: Lyssna på polisförbundet innan polisen kör i diket