Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen konstaterar: Mordbrand

Branden i ett källargarage var anlagd. Polisen efterlyser vittnen.

Klockan 5:40 kom larmet till SOS. Det brann i ett källargarage, mitt i centrala Söderhamn. I samma byggnad på Norra hamngatan – fastigheten Granen 3 – finns också flera butiker, en restaurang, Skatteverkets kontor – och 14 lägenheter.

Under måndagen pågick släckningsarbetet och efter polisens tekniska undersökning kunde Sune Nordh vid polisen konstatera:

– Vi rubricerar detta som mordbrand.

Men än så länge har polisen inga misstänkta.

Sune Nordh berättar att den sista personen som parkerade sin bil och lämnade garaget gjorde det strax före klockan fyra på måndagsmorgonen.

– Men det tar någon minut innan dörren går igen och förmodligen har de passat på då, säger Sune Nordh.

Väl inne i garaget har personerna– för polisen misstänker att det rör sig om flera gärningsmän – brutit sig in i de källarförråd som också finns där. Polisen tror att gärningsmännen där har hittat julkort och framkallningsvätska som används för att tända på en av bilarna.

Garaget har plats för 37 bilar, men under gårdagsnatten stod där bara 11 parkerade. En blev totalförstörd, medan de andra fick varierande skador.

Garagebranden var den andra anlagda eldsvådan på ett dygn. Natten mellan lördag och söndag startade en mindre brand utanför Östra skolan. Sune Nordh säger att det är lätt att dra paralleller mellan de båda händelserna.

– Vi har inte haft några anlagda bränder på ett tag. Och nu brinner det på två ställen nästan samtidigt. Det är klart att man kan misstänka att det är samma gärningsmän.

Samtidigt säger han att polisen är i stort behov av vittnesuppgifter. Både från branden på Östra skolan och garagebranden i centrala Söderhamn.